Súlyos gondok a gombatermesztésben: veszélybe kerülhetnek az ünnepi fogások

agrarszektor.hu
Munkaerőhiánnyal küzd a belga gombaágazat az ünnepi időszakban, amikor amúgy a legmagasabb a kereslet ezen élelmiszerek iránt. A probléma abban gyökerezik, hogy a külföldi munkavállalók ilyenkor hazatérnek a hazájukba. A belga gombatermesztés az elmúlt harminc évben drasztikus mértékű visszaesést szenvedett el, az ezzel foglalkozó vállalkozások közel négyötöde megszűnt, a termesztés pedig mintegy 40 százalékkal esett vissza.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az év vége hagyományosan a csúcsidőszakot jelenti a flamand gombatermesztők számára, mivel Belgiumban ilyenkor a legmagasabb gombafélék iránti kereslet. A gondot az jelenti, hogy ilyenkor térnek haza az ünnepekre a külföldi vendégmunkások, így sok üzemben pont ebben az időszakban esik vissza a szedőkapacitás - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Jelenleg a vilt.be elemzése szerint az alapanyag- és energiaköltségek, valamint a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kihívást a belga gombaágazat számára, amely jó pár évtizednyi hanyatlást követően stabilizálódni látszik. Harminc éve Flandriában még 137 gombatermesztő vállalkozás működött, mára ebből mindössze 30 maradt meg.

A termelés elsősorban Nyugat-Flandriára és Limburg környékére összpontosul, és bár az üzemek az évek során egyre nagyobbak lettek, a termelés mennyisége visszaesett. Míg az 1990's években még évi 45 ezer tonna gombát szedtek, ma 28 ezer tonna körüli az éves mennyiség, ami ágazati források szerint elsősorban az olcsó lengyel gomba európai elterjedésének következménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?