2022. december 4. vasárnap Borbála, Barbara

Elszálltak a zöldségárak Olaszországban: 39 éve nem volt ilyen áremelés

agrarszektor.hu
A zöldségek 17%-kal, az élelmiszerek pedig átlagosan 11,5%-kal drágultak a tavalyi évhez képest Olaszországban. Ez egy család esetében mintegy 240 ezer forintos éves kiadásnövekedést jelent.

Az Istat szeptemberi inflációs adata alapján a zöldségfélék átlagosan 16,7%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban, míg az átlagos élelmiszerkosár esetében 11,5%-os a drágulás. Ilyen mértékű áremelkedést 1983 óta nem figyeltek meg Olaszországban, és ez már egyértelműen az energiaárak berobbanásának a következménye - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti adatai szerint az olasz fogyasztók átlagosan 11%-kal csökkentették a megvásárolt zöldség-gyümölcs mennyiségét, az értékesített volument tekintve cukkini esetében 16%, paradicsomnál 12%, sárgarépánál és salátánál pedig 7% illetve 4% a visszaesés mértéke. A Coldiretti becslései szerint a pillanatnyi állapotnak megfelelően az árnövekedés már 2022-ben évi 564 euró többletkiadást jelent egy négyfős család számára, és körülbelül 2,6 millió olasz él olyan családban, ahol ezt egészen biztosan nem engedhetik meg maguknak, ők segítségre szorulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?