Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

Hiába csökken a vásárlóerő, idén is elfogy a libamáj

A hízottmáj piacán a luxuskategória, a pecsenyekacsa-hús termékek esetében a kedvező ár-érték arány, végső soron pedig az export jelenthet védelmet a víziszárnyas-ágazat számára a lakosság vásárlóerejének csökkenésével szemben. Az ágazati szövetségnél ezért nem tartanak attól, hogy az idei Márton nap alkalmával soványabb lenne a forgalom.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hízott kacsa- és libamáj luxusterméknek számít, amelynek a jelentős része, hozzávetőleg 80 százaléka exportra kerül. A hazai fogyasztás jelentős részben a vendéglátásban, döntően a csúcsgasztronómiában jelenik meg, ahova nem az átlagemberek járnak, hanem javarészt a turisták és az a réteg, ahol a vásárlóerő csökkenése nem hangsúlyos. Azt gondolom, hogy a belföldre szánt termékmennyiségnek változatlanul megvan a vásárlói köre

– mondta el az Agrárszektornak Látits Miklós, a Kacsa- és a Lúdszövetség titkára.

Elfogy a készlet

A szakember nem lát problémát az exportértékesítésben sem, mivel a kínálat ezeken a piacokon is csökkent az elmúlt időszakban. Ennek oka, hogy a madárinfluenza sok problémát okozott a termelőknek számos országban, ezért érdemben csökkent az árualap.

Úgy gondolom, hogy ami megtermelődik, annak meglesz a piaca

fogalmazott.

Magyarország a hízott máj piacán egyébként nagyon komoly szereplőnek számít. A hazai libamáj-termelés évente hozzávetőleg 2 ezer tonna körül alakul, ezzel az ország a speciális termék legnagyobb termelőjének számít a világban. A világ hízott libamáj-termelésének nagyjából 80 százalékát ma is Magyarország állítja elő. Az áru jelentős része így exportra kerül, a világ számos kiváló éttermében a nagyrabecsült, és meglehetősen drága ételek készülnek magyar libamájból.

A madárinfluenza zavarja a piacot

Mint ismert azonban, a madárinfluenza valóban évek óta komoly problémákat okoz a baromfiágazatban a világ számos pontján, amely a kínálatban is érezteti a hatását. A kór 2017-ben különösen megtépázta az európai baromfiágazatot, és főleg a víziszárnyas-szektort érintette súlyosan a járvány. Az állomány ritkítása, a járványvédelmi intézkedések komoly költsége és a bezáródó exportlehetőségek egyaránt komoly károkat okoztak. A helyzet aztán rendeződött, 2018-ra a pecsenyekacsa és a hízottkacsa termelés, valamint a libatermelés is utolérte magát, és a mennyiség a madárinfluenza előtti állapotokat tükrözte.

A kacsa polgárjogot nyert

A kacsa és libatermékek közül a pecsenyekacsa húsa számít a leginkább elérhetőnek a legszélesebb vásárlói kör számára, ez mára tulajdonképpen polgárjogot nyert, vagyis a lakosság nem csupán ünnepeken és a vendéglátásban, hanem akár odahaza, hétköznap is fogyasztja.

Látits Miklós ezen a téren sem lát okot az aggodalomra, nem gondolja, hogy a pecsenyekacsa belföldi piacán éreztetné hatását a vásárlóerő csökkenése.

A pecsenyekacsa ára közelít a csirkehús árához, legalábbis nincs komolyan elszakadva tőle. Mivel még megfizethető termékekről van szó, ezért ebben a körben sem várok komolyabb visszaesést az idei fogyasztásban

– mondta el a titkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?