Nincs megállás: óriási biznisz az indiai étterem

Nincs megállás: óriási biznisz az indiai étterem

agrarszektor.hu
Komoly ütemben nőhet a következő években az indiai étterem-szektor, jóllehet forintban kifejezve már most is csaknem 25 ezermilliárdos üzletágról van szó. A fiatalok növekvő száma, az urbanizáció és a divat révén azonban 2028-ra egészen elképesztő méretű ágazattá nőheti ki magát az éttermek, gyorséttermek és alkalmi kifőzdék gazdasági szerepvállalása - írja a Business Standard.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A National Restaurants Association of India (NRAI) által kiadott India Food Services Report-2024 című jelentés szerint az ágazat 1,9 százalékkal járul hozzá India GDP-jéhez.

Visszapattanás a járvány után

"A Covid-19 világjárvány idején bekövetkezett visszaesések ellenére az indiai élelmiszer-szolgáltatási ágazat gyors növekedést tapasztal, és 33 809 millió rúpiával járul hozzá az indiai államkasszához. A Covid utáni fellendülés rávilágít az ágazat ellenálló képességére, és hangsúlyozza, hogy a kormánynak fel kell ismernie társadalmi-gazdasági hatását, és azonnali lépéseket kell tennie az ágazat teljes potenciáljának felszabadítása érdekében" - mondta Kabir Suri, az NRAI elnöke és az Azure Hospitality társalapítója és igazgatója, aki olyan éttermeket üzemeltet, mint a Mamagoto és a Dhaba. A 2020-ban 4,23 billió rúpiára értékelt iparág 2021-re 2 billió rúpiára zsugorodott.

Indiában jellemző, hogy a szervezett, állandó éttermek mellett alkalmi árusok is értékesítenek meleg ételeket az utcán – utóbbi szintén komoly gazdasági jelentőséggel bír. Míg azonban a szervezett szegmens várhatóan 13,2 százalékos éves ütemben fog növekedni, és 2028-ra 52,9 százalékos piaci részesedést ér el, addig a nem szervezett szegmens részesedése a jelenlegi 56,2 százalékról 2028-ra 47,1 százalékra csökken.

Az online rendelés is egyre divatosabb

Az ágazat változó helyzetéről szólva a jelentés megállapította, hogy az online ételkiszállítás piaca Indiában gyorsan növekszik, a városi lakosság körében becslések szerint 6,6 millió ételkiszállítási platform felhasználója van. Ez a szám az elmúlt két évben egyszámjegyű növekedést mutatott - tette hozzá a jelentés.

"A kényelem megváltoztatja a fogyasztási szokásokat, amelyek az élelmiszerek és italok esetében is változnak. Az otthoni főzés csökken, ami mind az étkezési, mind a kiszállítási alkalmak számát növeli" - mondta Nitin Saluja, az NRAI jelentéstervező bizottságának elnöke és a Chaayos alapítója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?