Nincs megállás: óriási biznisz az indiai étterem

Nincs megállás: óriási biznisz az indiai étterem

agrarszektor.hu
Komoly ütemben nőhet a következő években az indiai étterem-szektor, jóllehet forintban kifejezve már most is csaknem 25 ezermilliárdos üzletágról van szó. A fiatalok növekvő száma, az urbanizáció és a divat révén azonban 2028-ra egészen elképesztő méretű ágazattá nőheti ki magát az éttermek, gyorséttermek és alkalmi kifőzdék gazdasági szerepvállalása - írja a Business Standard.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A National Restaurants Association of India (NRAI) által kiadott India Food Services Report-2024 című jelentés szerint az ágazat 1,9 százalékkal járul hozzá India GDP-jéhez.

Visszapattanás a járvány után

"A Covid-19 világjárvány idején bekövetkezett visszaesések ellenére az indiai élelmiszer-szolgáltatási ágazat gyors növekedést tapasztal, és 33 809 millió rúpiával járul hozzá az indiai államkasszához. A Covid utáni fellendülés rávilágít az ágazat ellenálló képességére, és hangsúlyozza, hogy a kormánynak fel kell ismernie társadalmi-gazdasági hatását, és azonnali lépéseket kell tennie az ágazat teljes potenciáljának felszabadítása érdekében" - mondta Kabir Suri, az NRAI elnöke és az Azure Hospitality társalapítója és igazgatója, aki olyan éttermeket üzemeltet, mint a Mamagoto és a Dhaba. A 2020-ban 4,23 billió rúpiára értékelt iparág 2021-re 2 billió rúpiára zsugorodott.

Indiában jellemző, hogy a szervezett, állandó éttermek mellett alkalmi árusok is értékesítenek meleg ételeket az utcán – utóbbi szintén komoly gazdasági jelentőséggel bír. Míg azonban a szervezett szegmens várhatóan 13,2 százalékos éves ütemben fog növekedni, és 2028-ra 52,9 százalékos piaci részesedést ér el, addig a nem szervezett szegmens részesedése a jelenlegi 56,2 százalékról 2028-ra 47,1 százalékra csökken.

Az online rendelés is egyre divatosabb

Az ágazat változó helyzetéről szólva a jelentés megállapította, hogy az online ételkiszállítás piaca Indiában gyorsan növekszik, a városi lakosság körében becslések szerint 6,6 millió ételkiszállítási platform felhasználója van. Ez a szám az elmúlt két évben egyszámjegyű növekedést mutatott - tette hozzá a jelentés.

"A kényelem megváltoztatja a fogyasztási szokásokat, amelyek az élelmiszerek és italok esetében is változnak. Az otthoni főzés csökken, ami mind az étkezési, mind a kiszállítási alkalmak számát növeli" - mondta Nitin Saluja, az NRAI jelentéstervező bizottságának elnöke és a Chaayos alapítója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?