2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

A pékek nem aggódnak: lesz elég jó minőségű liszt

Védjegyet vezet be a pékszövetség a magyar sütőipari termékekre, a magyar pékség védjegyet azokra a termékekre lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak - jelentette be a Magyar Pékszövetség elnöke kedden.
 
 

Septe József hozzátette: a védjegyet kizárólag a pékszövetség tagjai, magyar telephellyel rendelkező üzemek használhatják, és nemcsak a kenyerekre, hanem egyéb termékeken, így a foszlós kalácsokon vagy a kuglófokon is megjelenhet. Szeretnék elérni azt is, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata.

Kitért arra, hogy az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermés mennyisége megfelelő, de a minősége alulmúlta a termelők várakozásait. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd.

Hozzátette: az aratás két részletben zajlott, az esős időszak utáni termény minősége rosszabb lett. Információik szerint az országban 30 százalék étkezési búza, és 70 százalék takarmánybúza termett idén.

Szólt arról is, hogy a mintegy 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni szerinte. Kitért arra, hogy egyre nagyobb a kereslet a kovászos technológiával készült termékek iránt, 2016-ban rozskovásszal készült kenyeret készített a Magyar Pékszövetség az augusztus 20-i ünnep tiszteletére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu