Áldozata lehet a magyar húsipar az orosz-EU csatának

agrarszektor.hu
Így hat ránk az egyre feszültebbé váló kereskedelempolitikai konfliktus.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem kizárt, hogy az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelempolitikai konfliktus áldozataivá váltak azok a hazai húsipari cégek, amelyek termékeit május 14-től átmenetileg kitiltotta Oroszországból az ottani állategészségügyi hatóság (Roszszelhoznadzor). Komoly kételyek merülnek fel a döntés szakmai megalapozottságával kapcsolatban, mivel a Roszszelhoznadzor olyan cégeket is tiltólistára vett állítólagos hiányosságok miatt, amelyek rendkívül szigorú távol-keleti, uniós és kereskedelmi lánci auditokkal rendelkeznek. Mivel a magyar sertéshúsokat - miként a többi uniós tagország sertéstermékeit is - a Litvániában felbukkant afrikai sertéspestisre hivatkozva már februárban kizárták az orosz piacról, a mostani döntés a baromfis cégeket érintheti a leghátrányosabban.

Az is elképzelhető, hogy részben az EU és Oroszország közötti kereskedelempolitikai konfliktus állhat annak az orosz hatósági döntésnek a hátterében, amellyel 14 hazai élelmiszeripari céget május 14-től átmenetileg kitiltottak az orosz piacról - mondta az agrarszektor.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A Roszszelhoznadzor a Hungerit Baromfifeldolgozót, a Master Good-t, a Her-Csi-Húst, a Darius Húst, a Hungary Meat-et, a Pápai Húst, a Pick Szeged Zrt.-t, az Ász-Kolbászt, az Alföldi-Hús Zrt.-t, a Tamási-Húst, a Prima Enten Kft.-t és a Pannontej Zrt.-t zárta ki az oroszországi szállításokból. A listából kitűnik, hogy az intézkedéssel érintett vállalatok zöme sertés- és baromfifeldolgozással foglalkozik.

Az orosz-EU húspiaci kereskedelempolitikai konfliktus februárban kezdődött, amikor az orosz hatóságok a Litvániában felbukkant afrikai sertéspestisre hivatkozva minden EU-tagállamból származó sertésterméket kitiltottak, kivéve a hőkezelt, főtt árucikkeket. Mivel Moszkva azóta sem vonta vissza az unió szerint rendkívül eltúlzott intézkedést, Brüsszel a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult, ahol meg is kezdődött a "nem megfelelő orosz kereskedelempolitikai intézkedés" miatti eljárás.

Nem kizárt, hogy az orosz hatóságok az egyre feszültebbé váló orosz-EU konfliktus miatt hoztak túlságosan szigorú döntéseket az átvizsgált magyar cégekkel szemben is. Éder Tamás szerint azért is merülhetnek fel kételyek az orosz intézkedés szakmai megalapozottságával kapcsolatban, mert Moszkva most számos olyan vállalatot is tiltólistára tett, amelyek korábban rendkívül komoly japán, dél-koreai, uniós és kereskedelmi lánci auditoknak feleltek meg, vagyis teljesítik a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági követelményeket is.

Az elnök tájékoztatása szerint a magyar éves sertéshúsexport körülbelül tíz százaléka irányul az orosz piacra, a baromfitermékeknél pedig még kisebb az arány, tehát Oroszország jelenleg nem számít a magyar kivitel legfontosabb célállomásának. Ugyanakkor a kitiltás egyes cégeket kifejezetten hátrányosan érinthet, mivel az utóbbi időszakban komoly összegeket fordítottak arra, hogy erősítsék pozícióikat az orosz piacon, ahol egyébként is rendkívül éles versennyel kell megküzdeniük. Mivel a sertéstermékeket gyártó cégek már február óta tilalmi listán vannak, a mostani orosz döntés a listán szereplő baromfiipari vállalatokat érintheti érzékenyebben, mivel az uniós sertéstermékek kizárása miatt növekszik az orosz kereslet a részben helyettesítő baromfiipari cikkek iránt - tette hozzá a szövetség elnöke.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára február 10-én az MTI-nek Moszkvában számolt be arról, hogy a Roszszelhoznadzor 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzi el február 16-a után. Az államtitkár akkor azt közölte, hogy ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba.

Az államtitkár a hvg.hu szombati információjára most úgy reagált, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon végül 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, amelyek közül 14-nél találtak hiányosságot, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító vállalatok közül, amíg az előírt feltételeket nem teljesítik

kardeván Endre szerint átmeneti intézkedésről van szó, vagyis ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra. Az államtitkár úgy vélte, hogy a hibákat, hiányosságokat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak majd az orosz piacra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31