2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Élelmiszer

Ebből a gyümölcsből rettegett ellenfelünket, Lengyelországot is lenyomjuk

Magyarország a világ legnagyobb frissmeggy-exportőre. Ebből a gyümölcsből az alma fronton rettegett ellenfelünket, Lengyelországot is lenyomjuk, és éppen ide, illetve Németországba exportáljuk a legtöbb friss meggyet. Jó hír, hogy a feldolgozóiparunk is fejlett, hatalmas a külkereskedelmi többletünk konzerv- és fagyasztott meggyből is.
 
 

A világ legnagyobb frissmeggy-exportőre Magyarország. A KSH adatai szerint a friss meggy külkereskedelmi többlete 18,3 ezer tonna volt 2018-ban. Magyarország 19,06 ezer tonna friss meggyet exportált, ehhez képest lényegesen kevesebbet importált (717 tonna). A friss meggy legnagyobb célpiaca Németország és Lengyelország. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 3,51 ezer tonna volt 2018-ban: 3,96 ezer tonna export, szemben a 450 tonna importtal. A kivitel döntő hányada Németországba került. Cseresznye- és meggykonzervből szintén nettó exportőrök voltunk tavaly: a külkereskedelmi többlet 31,8 ezer tonnát tett ki. 33,1 ezer tonnát ért el az export, vagyis alig importáltunk valamit (1,22 ezer tonna) - áll a NAIK AKI piaci jelntésében.

A KSH adatai szerint Magyarország meggytermése az elmúlt tíz évben nagyon ingadozott: 42 és 92 ezer tonna között alakult. A 2018. évi bőséges meggyterméshez képest idén egyes területeken 30-40, helyenként 50 százalékkal kevesebb gyümölcs termett. A Budapesti Nagybani Piacon ezért idén magasabb volt a meggy ára, a 28. hétre csökkent 500 forint/kilogrammra.

Magyarországon az almatermő terület a legnagyobb, de a második helyen már a meggy áll. A KSH legfrissebb, 2017. évi gyümölcsültetvény-összeírása szerint 14 ezer hektár a termőterülete.  A harmadik legjelentősebb gyümölcsünk (területe alapján) a dió, ezt némiképp meglepő módon a bodza követi a sorban, és csak a negyedik helyre tudott befutni a szilva. A bodzatermesztés 10 évvel ezelőtt élte virágkorát Magyaroszágon, amikor néhányan komolyan meggazdagodtak a termeléséből, ami másokat is bodzásra csábított. Mára konszolidálódott a termelői kör, és akik kitartottak a gyümölcs mellett, intenzív ültetvényeken termelnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu