2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Élelmiszer

Ehető luxus - Valódi aranyat kevernek a kaviárba

Százezer euróba kerül kilónként az a kaviárt, amelyet arannyal dúsítva hoz forgalomba egy salzburgi haltenyésztő. Az aranyat azért adagolja hozzá, mert állítólag immunerősítő és kiemeli a kaviár ízét is. Ma a világon a legtöbb kaviárt a Kaspi-tengernél termelik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Walter Grüll salzburgi haltenyésztő évek óta sikeresen tenyészti a tokhalféléket, olyannyira, hogy az arannyal dúsított kaviárja kilónként százezer euróba, tehát több, mint 30 millió forintba kerül. Az albinó tokhalféle ikrájából készült kaviár előállítása nem csak költséges, de rendkívül időigényes is, mivel az ívás ideje e "változat" esetében tizenkét év.

Az előállítás során egy kilogram aranyozott kaviárhoz legalább öt kilogram ikra kell. Az ikrákat szárítják, ennek során a tömege 80% -át elveszíti. Miután ezzel végeztek, 22 karátos arannyal dúsítják. 

Hogy miért keresett? A szakértők szerint az arany immunerősítő, illetve kiemeli a kaviár ízét, intenzívebbé téve azt.

A luxuskaviárt leginkább a svájci csúcsgasztronómiában használják fel, de például Dél Afrikába, Dubaiba, Szingapúrba is exportál belőle a haltenyésztő. Ma a világ kaviártermelése 98 százalékban a Kaszpi-tengernél zajlik, az oroszok 1800 tonnányi, az irániak tized annyi ikrát préselnek ki évente a leölt halakból


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu