2020. június 3. szerda Klotild

Hírek - Élelmiszer

Ehető luxus - Valódi aranyat kevernek a kaviárba

Százezer euróba kerül kilónként az a kaviárt, amelyet arannyal dúsítva hoz forgalomba egy salzburgi haltenyésztő. Az aranyat azért adagolja hozzá, mert állítólag immunerősítő és kiemeli a kaviár ízét is. Ma a világon a legtöbb kaviárt a Kaspi-tengernél termelik.
 
 

Walter Grüll salzburgi haltenyésztő évek óta sikeresen tenyészti a tokhalféléket, olyannyira, hogy az arannyal dúsított kaviárja kilónként százezer euróba, tehát több, mint 30 millió forintba kerül. Az albinó tokhalféle ikrájából készült kaviár előállítása nem csak költséges, de rendkívül időigényes is, mivel az ívás ideje e "változat" esetében tizenkét év.

Az előállítás során egy kilogram aranyozott kaviárhoz legalább öt kilogram ikra kell. Az ikrákat szárítják, ennek során a tömege 80% -át elveszíti. Miután ezzel végeztek, 22 karátos arannyal dúsítják. 

Hogy miért keresett? A szakértők szerint az arany immunerősítő, illetve kiemeli a kaviár ízét, intenzívebbé téve azt.

A luxuskaviárt leginkább a svájci csúcsgasztronómiában használják fel, de például Dél Afrikába, Dubaiba, Szingapúrba is exportál belőle a haltenyésztő. Ma a világ kaviártermelése 98 százalékban a Kaszpi-tengernél zajlik, az oroszok 1800 tonnányi, az irániak tized annyi ikrát préselnek ki évente a leölt halakból


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu