2021. május 16. vasárnap Mózes, Botond

Hírek - Élelmiszer

Ilyen nincs és mégis van! - Ködből főzik ezt a sört

Ködből nyernek vizet a sörfőzéshez egy chilei manufaktúrában. A világ egyik legszárazabb pontján speciális hálókkal fogják fel a különleges köd nedvességtartalmát. A főzde tulajdonosai szerint az így összegyűjtött víztől söreik különleges ízt kapnak.
 
 

Csapdába ejti a ködöt egy chilei manufaktúra, amely így állítja elő söreit. Az arrafelé ritka természeti jelenségből vastagon szőtt hálókkal nyerik ki a vize, amelyet a gravitáció erejét felhasználva a hálók alatti tárolókba vezetnk - számol be a munchies.vice.com.

A főzde a chilei Atacama sivatagban található, amely a világ egyik legszárazabb pontja. Éves szinten 0,1 milliméternél is kevesebb csapadék hull le e vidéken, ahol a szárazság ellenére is megjelenik a köd, amelyből ötven éve vontak ki először vizet.


Fotó: munchies.vice.com

A módszer azóta sem változott, így a chilei sörfőzde ennek segítségével évente 24 ezer liternyi vizet állíthat elő, amely a söröknek különleges minőséget ad. A manufaktúra arany-borostyán színű, skót világos sörökhöz hasonló italt készíthet. Söreit közepesen "komplexnek" tartja, az ízüket pedig a maláta édességével és a karamell lágyságával jellemzi.

Manapság már számtalan hozzávalóból készíthetnek söröket, mivel a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a különleges alapanyagokból előállított italok. Vannak például olyan sörfőzdék, ahol burgonyából, hóból és kezelt szennyvízből főzik a népszerű italt, így valójában nem meglepő az sem, hogy a chilei manufaktúrában ködből nyert vízből állítanak elő söröket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu