2020. április 8. szerda Dénes

Hírek - Élelmiszer

Itt vannak az első tesztek - Beigazolódtak a jóslatok

Tesztelték az első aratásból beérkezett búzamintákat, és megállapították, hogy az idei kevés csapadék miatt, a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, vagyis a tavalyinál is kisebb lehet az idei búzatermés. Jó hír azonban, hogy a fehérje-és sikértartalom javult, és magasabb lesz 2017-ben.
 
 

Az aratás a legtöbb helyen még hátra van, de az első, jobb minőségű búzaminták már beérkeztek a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumába. Az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy idén az érés utolsó fázisában a kevés csapadék miatt a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, ezért a fajsúlyuk alacsonyabb lesz a tavalyi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlagnál - derült ki a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójából.

A fehérje- és sikértartalom viszont idén kicsit magasabb lesz. Eddig nem volt csapadékos az aratás, így nincsenek csírázott szemek, az ezt mutató értékek a korábbiakhoz hasonlóan jól alakulnak.

A búza tőzsdei áru, ezért árát nemcsak a hazai termés mennyisége és minősége befolyásolja. A külföldi, akár tengerentúli termés és az egyre növekvő fordulókészletek, de az év végéig vagy a következő aratásig fel nem használt, raktárakban maradt gabona mennyisége is komoly hatással van a piaci árakra -  mondta Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu