2019. október 22. kedd Előd

Hírek - Élelmiszer

Lóhús-botrány: Évente több száz vizsgálatra van szükség

Uniós kvóta szerint előírt mennyiségben kell ellenőrizni a marhahúsokat, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok. Ez évente akár több száz vizsgálatot is jelenthet - jelentette ki Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője a Világgazdaságnak. A múlt héten ugyanis több ember ellen is vádat emeltek, mivel budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árultak kiváló minőségű marhahúsként.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Több száz vizsgálatot kellene évente elvégezni a marhahúsokon, hogy a hatóságok feltárják az esetleges lóhússzennyezést – nyilatkozta Helik Ferenc a Világgazdaságnak. A múlt héten ugyanis hét ember ellen emeltek vádat, miután budapesti húsboltokban árusítottak lóhúst és rosszminőségű marhahúst kiváló minőségűként tüntetve fel azt. Emellett két illegális vágóhidat üzemeltettek Szarvason és Békésszentandráson - írja a vg.hu

Helik Ferenc szerint a lóhús fogyasztása nem veszélyes. A fő probléma inkább az, hogy nem ismert a lovak származása, nem vágóhídon történt a vágás, az állatokat nem látta állatorvos, és a nyomonkövethetőségi szabályokat sem tartották be. A vádlottak tevékenységét azonban 2013-ban beszüntették, így az valószínűleg nem eredményezett megbetegedést, vagy ételmérgezést – tette hozzá Helik Ferenc.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu