2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Lóhús-botrány: Évente több száz vizsgálatra van szükség

Uniós kvóta szerint előírt mennyiségben kell ellenőrizni a marhahúsokat, hogy az esetleges lóhússzennyezést feltárják a hatóságok. Ez évente akár több száz vizsgálatot is jelenthet - jelentette ki Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője a Világgazdaságnak. A múlt héten ugyanis több ember ellen is vádat emeltek, mivel budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árultak kiváló minőségű marhahúsként.
 
 

Több száz vizsgálatot kellene évente elvégezni a marhahúsokon, hogy a hatóságok feltárják az esetleges lóhússzennyezést – nyilatkozta Helik Ferenc a Világgazdaságnak. A múlt héten ugyanis hét ember ellen emeltek vádat, miután budapesti húsboltokban árusítottak lóhúst és rosszminőségű marhahúst kiváló minőségűként tüntetve fel azt. Emellett két illegális vágóhidat üzemeltettek Szarvason és Békésszentandráson - írja a vg.hu

Helik Ferenc szerint a lóhús fogyasztása nem veszélyes. A fő probléma inkább az, hogy nem ismert a lovak származása, nem vágóhídon történt a vágás, az állatokat nem látta állatorvos, és a nyomonkövethetőségi szabályokat sem tartották be. A vádlottak tevékenységét azonban 2013-ban beszüntették, így az valószínűleg nem eredményezett megbetegedést, vagy ételmérgezést – tette hozzá Helik Ferenc.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!