2019. március 25. hétfő Irén, Írisz

Hírek - Élelmiszer

Magyar tejet vesz Afrika "gazdasági óriása"

Nigériában ad el ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejet a hazai tejfelvásárlásban vezető szerepet betöltő Alföldi Tej Kft. A magyar külügyminiszter Afrika „gazdasági óriásaként” jellemezte Nigériát, ahol – a kormány „déli nyitás politikájának” részeként – külgazdasági diplomata kezdte meg munkáját.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Tejszállítási szerződést kötött a székesfehérvári tejüzemet működtető Alföldi Tej Kft. és a lagoszi székhelyű Greenlands Agribusiness Consult Limited – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A kontraktus a KKM nigériai külgazdasági attaséja működött közre, aki a tárca szerint a diverzifikáltabb gazdasági kapcsolatok kiépítése – a magyar tej-, hús-, gyümölcs- és mezőgazdaságigép-export - érdekében kezdte meg munkáját Lagoszban .

A KKM tájékoztatása szerint az Alföldi Tej Kft. az első negyedévben havi 21 ezer liter 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT-tejet exportál az afrikai országba, ahol jellemzően csak tejporból készült termékek vannak. A magyar tejmárka piaci bevezetését követően több típusú tej, valamint egyéb tejtermékek exportjáról is egyeztetnek.

A tejszállítmány mennyisége folyamatosan nő majd, hat hónap után várhatóan az eredeti mennyiség többszörösére. Az első rakomány májusban érkezik az Alföldi Tej székesfehérvári gyárából a hamburgi kikötőn át Lagoszba.

Szijjártó Péter a közelmúltban Washingtonban tárgyalt Geoffrey Onyeama nigériai külügyminiszterrel. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Afrika gazdasági óriásaként jellemezte Nigériát, amelynek gazdasági teljesítménye tavaly meghaladta a Dél-afrikai Köztársaságét is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu