2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Élelmiszer

Még mindig egekben az élelmiszerárak: kegyetlenül megdrágult az európaiak élete

Csökkent a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára a nemzetközi piacokon decemberben, főként a növényi olajoké és a cukoré – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index 0,9%-ot csökkent az év utolsó hónapjában, de még így is 23,1%-kal haladta meg a 2020. decemberi értéket. A mutatón belül, amely a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok árváltozását követi havi lebontásban, egyedül a tejtermékek drágulása jelentett kivételt.
 
 

A 2021-es év átlagát tekintve az index 28,1%-kal szárnyalta túl a korábbi éves értéket. A FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbasszian szerint míg a magas árak általában ösztönzőleg hatnak a termelésre, a termelési tényezők megnövekedett költsége, a világjárvány és a kiszámíthatatlan időjárási helyzet nem sok teret hagy az optimizmusra, hogy 2022-ben visszatérhet a stabilitás a piacokra - olvasható a FAO közleményében. A gabonafélék árindexe 0,6%-kal csökkent november óta, ahogy a búza iránti mérsékelt kereslet – és a bőséges termés a déli féltekén – ellensúlyozni tudták a kereslet és a tartós brazil szárazság indukálta magasabb kukoricaárat. Az egész évet vizsgálva azonban a gabonafélék 10 éves csúcsot döntöttek, miután 27,2%-ot drágultak éves szinten, ezen belül a kukorica 44,1%-ot, a búza 31,3%-ot, egyedül a rizs került kevesebbe 4%-kal.

A FAO növényi olaj árindexe 3,3%-kal zsugorodott decemberben, ahogy a járvány felerősödése gyengébb keresletet generált a pálma- és napraforgó olajok piacán. 2021-ben 65,8%-os ugrásával a részindex történelmi rekordot ért el. A öthavi negatív rekordot döntött a cukor nemzetközi ára 3,1%-os december havi esésével, az omikron variáns globális keresletre gyakorolt hatása miatti aggodalmak, továbbá a gyenge brazil reál és az alacsony etanolárak okán. 2021-ben a cukor 29,8%-ot drágult, 2016 óta nem látott szintre lépve. A húsárak jórészt változatlanok maradtak decemberben, míg az egész évet nézve 12,7%-os emelkedést produkáltak. A tejtermékek árindexe volt az egyetlen, amely nőtt az év utolsó hónapjában (+1,8%), miután a vaj és tejpor nemzetközi jegyzése a erősödött a nyugat-európai és csendes-óceáni termelés csökkenése mellett. A sajtfélék ára marginálisan, de csökkent. A tavalyi év során a tejtermékek árindexe összesen 16,9%-kal haladta túl az azelőttit.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben