2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Élelmiszer

Megőrülnek a magyar dinnyéért Európában: hazai áruval vannak tele a multik polcai

Már tart a hazai görögdinnye szedése, a szezon ráadásul az idén várhatóan hosszabb lesz. A magyar dinnyetermesztők piaci pozíciójának védelmében az ágazati érdekképviselet, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is komoly lépéseket tett az elmúlt években, ráadásul a tisztességtelen piaci folyamatok ellen is felléptek a szervezetek.
 
 

Részben ennek is köszönhető, hogy a legtöbb magyar üzletlánc idén kizárólag magyar termelőktől felvásárolt görögdinnyét árul. Ráadásul nem csak itthon: a Lidl üzleteiben tavaly immár öt ország – Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia – vásárlói választhatták a magyar görögdinnyét, írta meg a Magyar Nemzet.

Július közepétől csak magyar görögdinnye lesz megvásárolható a Tesco zöldség-gyümölcs osztályain is, összesen hétezer tonna mennyiséggel számol az üzletlánc – közölte az áruház a portállal. Ráadásul, amint azt a termés mennyisége lehetővé teszi, a Tesco egész Közép-Európában a magyar dinnyések termését kínálja a vásárlóknak. Idén várhatóan nyolcezer tonna magyar dinnye érkezik a Tesco cseh, szlovák, és lengyel áruházaiba.

Példaként említették, tizenhat éve állnak kapcsolatban az 52 békés megyei termelőt tömörítő Dombegyházi Euro Tész Kft.-vel. A partnerség pedig lehetőséget nyújtott rá, hogy a cég mára mindegyik közép-európai Tesco áruház stratégiai görögdinnye-beszállítójává váljon. Tavaly több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállítottak a Tescónak, és több mint hárommillió kilogrammot exportáltak, olvasható a tájékoztatásban. Ezzel egyidőben látványosan megváltoztak az emberek dinnyefogyasztási szokásai, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!