Most érkezett a hír: elképesztő tojásdrágulás jöhet Magyarországon

Most érkezett a hír: elképesztő tojásdrágulás jöhet Magyarországon

agrarszektor.hu
A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a hazai tojástermelő vállalkozások. Az árnövelés elsősorban azért vált elkerülhetetlenné, mert a takarmányok és a takarmány-alapanyagok rendkívüli mértékben drágultak az elmúlt hónapokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elkerülhetetlenné vált az étkezési tojások termelői átadási árainak emelése a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások álláspontja szerint - írja közleményében a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az árnövelést elsősorban az indokolja, hogy a takarmányárak és a takarmány-alapanyagok árai rendkívüli mértékben emelkedtek az utóbbi hónapokban.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, és például a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második hetében már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot is. Hasonló tendencia érvényesül a kész takarmányok áraiban is. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első félévében további 10 százalékos drágulás várható.

Szemben a látványos költségnövekedésekkel, az elmúlt fél évben a termelői átadási tojásárak csak 5-6 százalékkal emelkedtek. Ha azonban a piaci folyamatokat éves összehasonlításban vizsgáljuk, az látszik, hogy például ez év január második hetében az étkezési tojások darabonkénti átadási ára mintegy fél százalékkal alacsonyabb volt a 2020 hasonló időszakában regisztrált értéknél. Gazdálkodói számítások szerint ugyanakkor csak az utóbbi egy hónap takarmányköltség-emelkedése a tojástermelésben mintegy 3 forint/darab önköltség-emelkedést eredményezett.

A tyúktartóknak a költségnövekedéseket tovább kell hárítaniuk, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek. Az árváltoztatások érdekében a vállalkozások a közeljövőben kezdeményezik a héjas tojás átadási árának emelését kereskedelmi partnereiknél. A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok kialakítása nagymértékben függ a kereskedők árképzési gyakorlatától is."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?