2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Élelmiszer

Most már biztos: drágább lesz idén a karácsonyi halászlé

A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulni fog idén karácsonyra a hal, és így az ünnepi halászlé is. A szakemberek szerint biztosan nem lesz ezer forint alatt a ponty kilója.
 
 

Megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon, és habár a nyári aszályos időjárás miatt az érzékenyebb halfajokból - keszeg és süllő - kevesebb van, de a pontyállomány bőséges, és a karácsonyi ünnepekre biztosan lesz kielégítő mennyiség - írja a sonline.hu. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt biztosan drágulni fog a hal idén karácsonyra. Kiemelte, a ponty növényi takarmányt fogyaszt, elsősorban búzát, kukoricát eszik, és a megnőtt költségek a halak árában is meg fognak jelenni. Idén karácsonykor ezer forint alatt nem lesz a ponty kilója. Hozzátette, a ponty az ünnepek örök slágere, de egyre többen esznek harcsát is.

Elmondta azt is: a hazai multiáruházakba, halboltokba szállítanak itthon, a többletből jut külföldre, Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is. A tervek szerint a lehalászások a keményebb fagyokig zajlanak, majd ezt követően a telelő tavakból szolgálják ki vásárlóikat. 

Karácsonyra mintegy 80–90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez

 – tájékoztatott a vezérigazgató. Karácsonykor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Jelenleg 6,7 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban, az unió polgárai átlagban 24–25 kilogrammot esznek évente.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!