2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Élelmiszer

Okostelefonnal is megtudhatjuk, milyen bioterméket eszünk

Interneten vagy okostelefonnal ellenőrizhetjük a bioélelmiszereket. De nem mindegyiket.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Okostelefon segítségével vagy egy internetes kattintással megtudhatjuk, mit tartalmaznak az általunk elfogyasztott bioélelmiszerek. Az új tanúsítási módszer elterjedése nem lesz robbanásszerű, de az értékesebb termékeknél működhet.

Új fejlődési szakaszba lépett az organikus úton előállított termékek tanúsítása – közölte a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.. Az ilyen élelmiszerek vásárlóinak alapvető igénye, hogy pontosan tudják, az adott étel vagy ital honnan származik és milyen összetevőkből áll. Erre teremt lehetőséget a cégnél kidolgozott eljárás.

Egy most zajló, Alkobeer elnevezésű projekt során, a gyakorlatban fejlesztettük ki a tételtanúsítás lehetőségét – mondta a Biokontroll projektvezetője. Kanyó Zsolt hangsúlyozta, az eljárás még európai léptékkel sem tekinthető szokásosnak.

A termék, amelynek fejlesztésénél és piacra vitelekor a módszert kidolgozták, Magyarország első biosöre. A vásárló az interneten beüti a sörösüvegen található webcímet, vagy az okostelefonjával beolvassa a címkén lévő QR-kódot. Az így elérhető keresőfelületen a fogyasztó a palack egyedi sorszáma alapján részletes kimutatást talál az adott tétel teljes gyártási folyamatáról, így az alapanyagok származásáról a termelő megnevezésével, a főzés sorszámáról, a palackozás helyéről és idejéről, a sör összetételéről. Kapunk egy szakértő érzékszervi bírálatot, de ellenőrizhetjük az antioxidáns- és mikroelem-tartalomról készült laboratóriumi vizsgálatok eredményeit is.

A vásárló tehát minden elképzelhető információt megkap a kezében tartott palackról, de a teljes folyamatban mégsem ez a valódi innováció. Ami fontos, az e mögött álló ellenőrzés. A minősítő szerv – Magyarországon a Biokontroll – az alapanyag előállításától a főzésen át egészen a kiszállításig végigköveti a folyamatot, messze túlmutatva az itthon is hagyományos és az Unióban általánosan használt, az EU biorendeleteken alapuló, utólagos tanúsításon és szúrópróbaszerű ellenőrzésen.

Az eljárás, elv tetszőlegesen bármely élelmiszerre alkalmazható, de feldolgozott termékeknél nagyobb a jelentősége. Egy biorépának, burgonyának szinte „csak” termelője van, de egy bébiétel, egy bio levespor vagy más félkész vagy konyhakész étel, már számos összetevőt tartalmaz – mutatott rá a szakember. Az ilyen „érzékeny” termékeknél talán érdemes végiggondolni a tételes tanúsítás bevezetését.

Az új, minden szempontból alaposabb tételtanúsítási metódus robbanásszerű elterjedésére magasabb költségei miatt nem lehet számítani, de az értékesebb termékek, például szeszesitalok, csokoládék vagy más prémiumélelmiszerek esetén remélhetően lesz rá igény.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu