2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Élelmiszer

Sok magyart átvernek húsvásárláskor: így kerülhető el a lehúzás

Hazánkban még európai összehasonlításban is alacsony szinten van a marhahús fogyasztás. Azonban a vásárlók egyre nyitottabbak a minőségi húsmarhára, amit legtöbbször exportból, nem egyszer a tengerentúlról szereznek be. A Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) a bejelentette az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését, amit minden évben a kritériumoknak megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatnak meg. Az idei indulásnál 4 gazdaság felelt meg az elvárásoknak. Cél a hazai minőségi húsfogyasztás elősegítése, és az, hogy a vásárlók is transzparens módon felismerhessék, ha minőségi Angust vásárolnak.
 
 

Sajnos a hazai piacon sokszor tejelő marhák húsát kapják meg a fogyasztók, de még a húsmarhából is sok az alacsony minőségű hús a pultokon. A húsmarhák között világszerte a legelterjedtebb és egyik legjobb adottságú fajta a skót eredetű Aberdeen Angus. Az Igazolt Magyar Angus Védjegyet az a gazdaság kaphatja meg, amelynek állatállománya regisztrálva van a BHTE rendszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-os, és tejelő vérhányad nincs jelen - olvasható a Hortobágy Angus közleményében. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az állatok kizárólag Magyarországon született, levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek - például szalámi, grillkolbász vagy hamburgerpogácsa - marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság ellenőrzi az állategészségügyi státuszt, és elvárás, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon vágják az állatokat, illetve közösségi engedéllyel rendelkező feldolgozó üzemben dolgozzák fel a termékeket.

Forrás: Hortobágy Angus
Célunk, hogy a hazai minőségi húsokat kiemeljük, és ezáltal a magyar marhahús renoméját is emeljük. A fogyasztó, ha ezzel a védjeggyel találkozik, akkor tudni fogja, hogy igazolt minőséget visz haza. Fontos, hogy a magyar minőséggel szemben növeljük a bizalmat, és megmutassuk, hogy nem kell több ezer kilométerről behozni marhahúst”  

 - nyilatkozta Mihalecz András, a BHTE ügyvezető igazgatója és az védjegy egyik ötletgazdája.

Az Igazolt Magyar Angus Hús védjegyet elsőként a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm és a Farm 54 kapták meg. Ők már most is használhatják kommunikációjukban és termékeiken az ellenőrzött minőséget garantáló jelzést.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu