2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Élelmiszer

Sokkal több pulyka fogy Karácsonykor

Ugyan 2-2,5 kilogrammal kevesebb pulykát fogyasztunk, mint tíz évvel ezelőtt, de a karácsonyt megelőző hónapokban most is megjön az étvágyunk a pulykahús iránt. Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a pulykahús belföldi forgalma az ünnepek előtti keresletnövekedés miatt. Az export esetében 35-40 százalékos növekedésre lehet számítani - tájékoztat a Magyar Pulykaszövetség.
 
 

Sokan tudják, hogy a pulykahús a fehér húsokhoz - például a csirkéhez vagy a nyúlhoz hasonlóan - kifejezetten egészséges, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú húsféleség. A meghatározó áruházláncok idén is az elmúlt évekhez hasonló áron kínálják pulykahúst: kilogrammonként 1500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, az akciós ár ennél persze olcsóbb is lehet.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken Magyarországon: az idei szűk 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Élőállatban ez 37 milliárd forintos értéket jelent, vágott áruként és feldolgozott termékként pedig 74-75 milliárd forint termelési érték keletkezik a piacon. Megjegyezzük: az EU teljes pulykakhús-termelése 1,9 millió tonnára tehető. Az unió baromfitermelésének mintegy 80 százalékát a csirkehús, 15 százalékát  a pulykahús és 3,6 százalékát a kacsahús előállítása adja.


A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamellfilé, a felsőcombfilé és a darált hús forgalmában. A vállalat tájékoztatása szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakban 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható. Magyarországon csupán néhány éve - az angolszász kultúra hatására - szokás pulykát is készíteni karácsonykor. Továbbra is elsőszámú kedvenceink a hal, a töltött káposzta, a mákos kifli és persze a bejglik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu