2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Élelmiszer

Szereted a diót? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

A fagy a diót sem kímélte Somogyban. Átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban, ahol rázógépekkel zajlik a diószüret.
 
 

A múlt hét elején álltak neki a szüretnek az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban - írja a sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. Miután a rázógép lerázta a diót, egy speciális francia gyártmányú szedőgép söpri össze a termést. Amiket pedig elhagy a gép a fa tövében, azokat helyi és környékbeli napszámosok szedik össze. Sokuk már rutinos diószedő, egy hónapon át dolgoznak itt egy-egy szezonban. A dió az ültetvényről bekerül a telepre, ahol megmossák, 28–30 fokon szárítják, majd osztályozzák. A sérült héjú diót kézi munkaerő válogatja ki. A termés zsákokba kerül és indulhat értékesítésre.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés, a tavaszi fagyok a diót sem kímélték. A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést vár Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítanak, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle. Az újonnan telepített ültetvényeken a fiatal fákat viszont öntözik. Hét év kell, mire termőre fordulnak. 

A dió 90 százalékát héjas formában értékesítik az Alsószentiváni 117-esből adják el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és a Milotai fajtát. Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba, de az osztrák és a német piac mellett Angliába is szállítanak. Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót, az amerikai dió megérkezése várhatóan október végén komoly hatással lesz az európai piacra.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Tóth István növényvédelmi szakmérnök elmondta, hogy három módszerrel lehet a kártevő ellen védekezni a kiskertekben. Az egyik, ha a fa alá fóliát húzzunk ki, erre rákerülnek a beteg termések, amiket el kell égetni. A másik megoldás, ha július elejétől sárga fogólapú rovarcsapdákat helyezünk ki, a harmadik pedig, ha motoros permetezővel acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert juttatunk ki. Tóth István megjegyezte: egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, amelyek a zöld burkot feldarálják, ezért elkezd rothadni a termés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu