2018. június 18. hétfő Arnold, Levente

Hírek - Élelmiszer

Tücsköt-bogarat beszélt a miniszter

Mintha elvétette volna a lépést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor a csepeli kampányeseményen kirohant a rovarfogyasztás ellen. A helyzet az, hogy ezek már engedélyeztethető élelmiszernek számítanak egész Európában, takarmányipari célra pedig kifejezetten kívánatosak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az agrárminiszter a migránsokat és a Soros Györgyhöz hasonló milliárdosokat látja a jelenség hátterében. Legalább 2 milliárd ember tradicionális étrendjének része valamilyen rovar, esősorban Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában. Tehát van abban igazság, hogy az innen érkező bevándorlók igénylik ezt az eledelt. Ám emiatt ne tagadjuk le azt a tényt, hogy a rovarok gazdaságosan termelhető, tápanyagdús alapanyagok lehetnek. Ebben a légkörben tartott első alkalommal rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a mai napon Budapesten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Miféle rovar?

Jelenleg több mint 2000 ehető rovarfajt ismerünk. Első helyen a bogarak – illetve lárváik – fogyasztása áll 31%-os részaránnyal. Második helyen a lepkék szerepelnek 18%-kal. Őket az olyan hártyásszárnyúak (14%) követik a kedveltségi listán, mint a darazsak és hangyák. Bár sokat hallunk pirított sáskákról, az egyenesszárnyúak rendjébe tartozó rovarok csak 13%-át teszik ki az elfogyasztott rovaroknak. Az olyan fajok, mint a kabóca (félfedelesszárnyúak rendje) csak 10%-os kedveltségnek örvendenek, az egyéb rovarok pedig ennél is kisebb arányban vesznek részt az ember táplálásában – áll egy 2013-ban készült FAO tanulmányban.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Mennyi pénzről beszélünk?

Az ízeltlábúakra épülő iparok globális forgalma néhány éve még csak 12 millió dollár (3 milliárd forint) környékén mozgott, 2023-ra viszont az 522 millió dollárt (132 milliárd forintot) is elérheti – a Global Market Insights kutatása szerint. Más kutatások 1 milliárd dolláros forgalmat jósolnak, természetesen a takarmányiparral együtt.

Vagyis tíz év alatt akár százszorosára emelkedhet a rovarbiznisz globális forgalma.

Környezetbarát

A rovarok nagyon jó „takarmányhasznosítók”. Egy kilogramm „tücsökhús” például kevesebb mint 2 kilogramm takarmányból állítható elő, de ez a takarmány lehet szerves eredetű melléktermék vagy hulladék is. Ezzel csökkentik a környezeti terhelést és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Tenyésztésük jóval kevesebb ammónia termelésével jár, mint a marha- vagy sertéstartásé, valamint töredék mennyiségű víz felhasználásával jár. Például 1 kg fehérje megtermeléséhez szarvasmarha esetében 21 ezer liter vízre van szükség, sertés esetében 6700 literre, tyúk esetében 4800 literre, tücsök esetében mindössze 8,4 litert igényel. Ráadásul a tücsök teste 80%-ban fogyasztható, míg a sertés és baromfi csak 55%-ban, a marha csak 45%-ban (Van Huis, 2013.) Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a rovarok esetében az állatról emberre terjedő betegségek (zoonózisok) esélye csekély.


Legalább a takarmányba tegyük bele!

Az ehető rovarok magas tápértékkel rendelkeznek, a tömeg-fehérje arányuk nagyon kedvező. A fehérjekinyerés céljára engedélyezett rovarok közül leginkább ismert a fekete katonalégy lárvája (nyű), amelynek felhasználásával az extrahált szójadara 25%-a, míg a szójapogácsa 50%-a kiváltható. A házi tücsökből előállított fehérje is kiváló alternatív forrás, mert nyersfehérje tartalma 62%. Aminosav-összetétele azonban a baromfi és sertés számára nem kielégítő, ezért alkalmazása során aminosav-kiegészítés szükséges – hangsúlyozta Dr. Mézes Miklós akadémikus a rovaripari konferencián.

A lisztkukacban lévő telítetlen zsírsavak aránya (mint az omega-3) megfelel a tengeri halakban mért szintnek, de fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok tekintetében sem maradnak le a halak mögött. A rovarok nemcsak egészben, de granulálva vagy pasztaként is forgalmazhatók, illetve a fehérje, a zsír, a kitin és az ásványi anyagok külön-külön is kinyerhetők az állatból. Ez utóbbi még túl költséges folyamat, de gépesítve, automatizálva, nagy mennyiségben végezve jóval olcsóbbá tehető.

Elhárultak a forgalmazás jogi akadályai

Az Európai Bizottság tavaly nyáron már engedélyezte is a rovaralapú takarmány használatát, de 2018-tól emberi fogyasztásra is használhatók az ilyen élelmiszerek, ha azokat az (EU) 2015/2283. rendelet szerint „új élelmiszerként” engedélyezik. A 2018. január 1-ig jogszerűen forgalomba került termékeket is alá kell vetni procedúrának. Figyelem, az Európai Bizottság csak a forgalmazhatóság elvi engedélyét adja meg, a kereskedés feltételeire egyéb előírásokat is szabhat a tagállam.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu