Váratlan lépést tett Oroszország: feloldják egyes termékek importkorlátozásait

Váratlan lépést tett Oroszország: feloldják egyes termékek importkorlátozásait

agrarszektor.hu
Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy a közeljövőben feloldják az egyes török agrártermékekre bevezetett importkorlátozásokat. Ez egyebek mellett a paprikát és a paradicsomot is érinti. A törökök már jó ideje szorgalmazták az importkvóta teljes eltörlését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnazor közleménye szerint az utóbbi időben lefolytatott vizsgálataik eredménye szerint a Törökországból érkező egyes agrártermékek jó minőségűnek és biztonságosnak tekinthetők, ezért hamarosan engedélyezni fogja ezek behozatalát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ilyen termék a paradicsom, a paprika, a gránátalma, a szőlő, a narancs és a grapefruit. A még érvényben levő korlátozásokat Oroszország az utóbbi években vezette be, elsősorban növényvédőszer-maradványokra hivatkozva. Ez komoly hatással volt a török gazdaságra, mivel csak 2022 januárjában 4,25 milliárd dollár értékű árut exportáltak az oroszoknak.

A paradicsomkvóta emelése is valószínű

Februárban az Interfax orosz hírügynökség már megszellőztette, hogy várhatóan 300-ról 350 ezer tonnára emelik a Törökországból érkező paradicsom éves importkvótáját. Török ágazati szereplők már jó ideje az importkvóta teljes eltörlését szorgalmazzák. Ez nem véletlen, hiszen 2021-ben a török paradicsomexport volumene 623 ezer tonna volt, értéke pedig 336 millió eurót ért el, ennek nagyjából a felét Oroszországba szállították.

Az orosz-ukrán háború kitörése és a Kínában bevezetett járványügyi korlátozások miatt Törökország egyre jelentősebb exportpartnere az Európai Uniónak is. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy a nyugati szállítási útvonal biztonságosnak tekinthető, másrészt az orosz-uniós üzletek során a szállítmányozók igyekeznek olyan útvonalakat találni, amelyek egy esetleges hosszan tartó hidegháború esetén is sokáig fenntarthatóak lesznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?