Veszélyes zöldségek, gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezeket meg ne vedd!

Veszélyes zöldségek, gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezeket meg ne vedd!

agrarszektor.hu
Napjainkban egyre inkább alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy a gyökérzöldségek és gumós növények megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan azonban egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy ezeket a termékeket közvetlenül kezelték klórtartalmú fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy a zöldségek direkt fertőtlenítése semmiképpen sem ajánlott, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak "szemre" vásároljanak: azaz a gyanús, klóros szagú növényeket inkább ne vegyék meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az úgynevezett "földesáruk" (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) mosás után történő értékesítése egyre népszerűbb, és éppen ezért egyre komolyabb fogyasztói elvárás. Ennek az oka egyrészt az, hogy így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt pedig ezek a zöldségek szemre is sokkal jobban festenek - olvasható a Nébih oldalán.

A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. Ezen kívül még műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba juthatnak, hogy aztán onnan a növényekbe kerüljenek. A koronavírus-járvány következtében az elmúlt két évben jelentős mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek felhasználása, ezzel olyan káros gyakorlatokat is kialakítva, mint például a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.

A klorátokról azt kell tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját, valamint vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent az, ha az élelmiszerekben ezek az anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen.

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, a zöldségek közvetlen fertőtlenítése azonban semmiképpen sem ajánlott. Helyette a megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása. Vásárláskor pedig kiemelten fontos a tudatosság, vagyis az, hogy ne csak a szemével vásároljon az ember! Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér az a petrezselyemgyökér vagy zellergumó - de a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább senki ne vegye meg!

A Nébih ugyanakkor megnyugtatásul jelezte a vásárlók felé, hogy a hatóság és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket. Ha az ellenőrzés határérték feletti klorát-/perkloráttartalmat mutat ki, a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31