Ez így nem mehet tovább: kritikus a helyzet

agrarszektor.hu
Uniós intézkedéseket sürget a sertés- és a tejpiacon Magyarország, illetve számos más EU-tagállam. A holland EU-elnökségi félév első agrárminiszteri találkozóján a tagországok megállapították, hogy a két ágazatban kritikus helyzet alakult ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem fedezik az alacsony tej- és sertésfelvásárlási árak a tagállamok többségében a termelési költségeket, ezért a két ágazatban kritikus helyzet alakult ki - állapították meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint a tagállamok az agrárminiszteri találkozón. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddigi válságkezelési intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. Ezért szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság kutasson fel újabb exportlehetőségeket, illetve tegyen erőfeszítéseket az orosz piac újranyitása és a meglévő piaci intézkedések aktívabb kihasználása érdekében.

A nyerstej ára uniós összehasonlításban nálunk csökkent a legnagyobb mértékben - hívta fel a figyelmet a közlemény szerint Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára, aki Magyarországot képviselte az agrárminiszteri ülésen. Az áresés most mintegy 20 százalékos az elmúlt év hasonló időszakához képest. Magyarország több tagállammal együtt szorgalmazta a tejágazati intervenciós ár emelését, illetve a sertés magántárolási támogatás újranyitását. Emellett szükségesnek ítélte az uniós biztonsági háló hatékonyságának javítását is, mivel a jelenlegi eszközök elégtelennek bizonyultak.

Az esetleges újabb intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság nem térhet el a 2013-ban elfogadott KAP-reformtól - hangsúlyozta Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos. Emellett a bizottságnak figyelembe kell vennie a 2014-2020 közötti pénzügyi időszak előírásait is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?