2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Európai Unió

Hűtőház a gazdáknak

Friss zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas hűtőházat adtak át kedden délelőtt Gyulán, a beruházás a Start-munka mezőgazdasági mintaprogram keretében valósult meg.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hűtőházat a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. gyula-remetei telephelyén alakították ki a hajdani gyermekotthon 66 négyzetméteres kazánházának épületéből. Az épület belső átalakítása és a klíma-technikai rendszer kiépítése 11 millió forintba került - mondta el az átadási ünnepségen Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere.

A társaság februárban 184,7 millió forintot nyert Start-munka mezőgazdasági mintaprogram megvalósítására, ebből 131 millió forintot 154 ember közfoglalkoztatására és 53,7 millió forintot eszközökre. Hozzátette: az épület 50-60 tonna friss zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, lehetővé teszi a mintaprogram keretében megtermelt konyhakerti növények tárolását a piacra jutásig. A hűtőház szolgáltatásait a helyi és a környékbeli települések őstermelői és családi gazdálkodói kedvezményesen, rezsi áron vehetik igénye, a hűtőház napi működési költsége 7-8 ezer forint, a szolgáltatási költséget a lefoglalt légköbméter arányában számítják ki a termelőknek.

Alt Norbert az MTI szerint beszámolt arról is, hogy az önkormányzat mezőgazdasági termelői és feldolgozói minta modell kialakításán dolgozik, a hűtőkapacitás kialakítása és üzembe helyezése az első lépés ahhoz, hogy újraépüljön a helyi mezőgazdasági erőforrásokat integrálni képes agrár-infrastruktúra, amit a helyi őstermelők évek óta igényelnének.

Az önkormányzat 2012-ben hozta létre a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft.-t. A társaság a Start mintaprogram megvalósításán túl mint agrár-vállalkozás részt vehet a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokon, bevonhat nagyobb összegű EU támogatásokat a mezőgazdasági minta modell program megvalósítása érdekében, illetve a termelő és feldolgozó kapacitások bővítésére, eszközpark kialakítására. A következő évben a mezőgazdasági mintaprogramot önfenntartóvá fejlesztik, és segítik a helyi termelők termékeinek piacra jutását, kereskedői és felvásárlói kapcsolatok kiépítését.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu