Hűtőház a gazdáknak

agrarszektor.hu
Friss zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas hűtőházat adtak át kedden délelőtt Gyulán, a beruházás a Start-munka mezőgazdasági mintaprogram keretében valósult meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hűtőházat a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft. gyula-remetei telephelyén alakították ki a hajdani gyermekotthon 66 négyzetméteres kazánházának épületéből. Az épület belső átalakítása és a klíma-technikai rendszer kiépítése 11 millió forintba került - mondta el az átadási ünnepségen Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere.

A társaság februárban 184,7 millió forintot nyert Start-munka mezőgazdasági mintaprogram megvalósítására, ebből 131 millió forintot 154 ember közfoglalkoztatására és 53,7 millió forintot eszközökre. Hozzátette: az épület 50-60 tonna friss zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, lehetővé teszi a mintaprogram keretében megtermelt konyhakerti növények tárolását a piacra jutásig. A hűtőház szolgáltatásait a helyi és a környékbeli települések őstermelői és családi gazdálkodói kedvezményesen, rezsi áron vehetik igénye, a hűtőház napi működési költsége 7-8 ezer forint, a szolgáltatási költséget a lefoglalt légköbméter arányában számítják ki a termelőknek.

Alt Norbert az MTI szerint beszámolt arról is, hogy az önkormányzat mezőgazdasági termelői és feldolgozói minta modell kialakításán dolgozik, a hűtőkapacitás kialakítása és üzembe helyezése az első lépés ahhoz, hogy újraépüljön a helyi mezőgazdasági erőforrásokat integrálni képes agrár-infrastruktúra, amit a helyi őstermelők évek óta igényelnének.

Az önkormányzat 2012-ben hozta létre a Gyulai Mezőgazdasági-Városfejlesztési Kft.-t. A társaság a Start mintaprogram megvalósításán túl mint agrár-vállalkozás részt vehet a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatokon, bevonhat nagyobb összegű EU támogatásokat a mezőgazdasági minta modell program megvalósítása érdekében, illetve a termelő és feldolgozó kapacitások bővítésére, eszközpark kialakítására. A következő évben a mezőgazdasági mintaprogramot önfenntartóvá fejlesztik, és segítik a helyi termelők termékeinek piacra jutását, kereskedői és felvásárlói kapcsolatok kiépítését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31