Hihetetlen! - Valamit tudnak a belgák, amit mi nem

agrarszektor.hu
Belgium területe kisebb Magyarországénál, az egy gazdaságra jutó kibocsátás mégis tízszer, az élelmiszeripari árbevétel pedig ötször nagyobb. Az átlagos üzemméret harminc hektáros, ezért is óriási a termőföld iránti kereslet, így a hektáronkénti belga ár most már eléri az 50 ezer eurót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Belgiumban az egy gazdaságra jutó éves kibocsátás 100 ezer euró, míg Magyarországon ez az arány 8-10 ezer euró között mozog, amivel messze az EU átlag (25 ezer euró) alatt vagyunk - derült ki a K&H Csoport és az Agrár Európa Kft. által szervezett Agrár Klub legutóbbi rendezvényén. A belga élelmiszeripar 2012-es árbevétele közel ötször nagyobb volt, mint Magyarországé, ráadásul Belgium mindezt kevesebb alkalmazottal érte el" - mondta Tresó István a K&H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. "Mivel a K&H Bank a belga tulajdonú KBC Csoport tagja, ezért kézenfekvő, hogy megnézzük, a belga agrárium az egy gazdaságra jutó 30 hektáros területével hogyan képes világpiaci színvonalra" - tette hozzá a szakember.

Negyven százaléknyi a megművelt terület

Belgiumban közel 1,4 millió hektár művelt terület van, ami az ország területének 40%-át jelenti, ugyanakkor az országban közel 43 ezer gazdaság működik, így az egy gazdaságra jutó művelt terület átlagosan mindössze 30 hektár. Ennek ellenére Belgium 100%-os önellátási ráta felett tud termelni például burgonyát, tejet, tojást és baromfit, az exporttevékenységből származó bevétel pedig közel 40 milliárd euró.

Jól szervezett parasztszövetség Belgiumban
A Boerenbond, azaz a belga parasztszövetség egy szakmai szervezet, amely a gazdák érdekeit védi és képviseli - fejtette ki Pieter Verhelst, a Boerenbond európai és nemzetközi stratégiai tanácsadója.. A szövetségnek a flamand régióban 16 700 tagja van, ami a belga gazdák 70-75%-át teszi ki. Belgiumban ezenkívül még két ilyen szövetség létezi. A Boerenbondnak további két pillére a "Vidéki mozgalom", amely összefogja a vidéken élő csoportokat, valamint a szövetség által működtetett vállalatok" - mondta el a szakember.

Az élelmiszeriparban is a kis gazdaságok, a kkv-k dominálnak, a cégek 75%-a kevesebb, mint 10, 50%-uk pedig kevesebb mint 5 főt foglalkoztat. Ezt azonban nem tartják gyengeségnek, sőt, kifejezetten erősségként fogják fel, mivel a belga gazdaságok ugyan kicsik, de exportorientáltak és sokszínűek, aminek továbbfejlesztése a cél.

További földdrágulás várható

Ezek az eredmények természetesen nem csak a gazdákon múlnak. Belgium abban a kivételes helyzetben van, hogy a piac kellős közepén helyezkedik el, fontos kikötővárosok vannak a közelben és a főbb európai autóutak is itt keresztezik egymást. Ugyanakkor óriási a verseny a termőföldért, aminek az ára már most 50 ezer euró hektáronként, és várhatóan tovább fog emelkedni, ezért az egy hektáron megtermelhető nyereséget igyekeznek maximalizálni a gazdaságok. Így a gabonatermelésen túl kénytelenek elmozdulni más ágazatok felé, amelyek még ilyen magas földárak mellett is nyereségesek, mint például a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy az állattenyésztés.

A Közös Agrárpolitika támogatásainak elosztásával is igyekeznek minél hatékonyabbá tenni a gazdaságokat. Egyrészt a gazdák hektáronként igen magas támogatást kapnak, amit a múltbéli referenciák alapján osztanak szét. Másrészt nagy hangsúlyt fektetnek a beruházások támogatására, erre a célra a maximális összeget használják fel, ami által sokkal versenyképesebbek a gazdák. Továbbá a fiatal gazdák támogatása is kiemelt figyelmet kap. Emellett arra törekszenek, hogy a KAP támogatások adómentesek legyenek, ezért régóta folynak a tárgyalások a kormánnyal, aminek következtében alacsonyabb lett a KAP adókulcs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31