Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

agrarszektor.hu
Az emberiségben egyre inkább tudatosul az erdőirtás káros hatása, azonban egyelőre feloldhatatlannak tűnik az ellentét az erdők megtartása és az élelmiszer-termelés földhasználati igényei között. A mezőgazdasági területek iránti kereslet egyébként az erdőirtás legfőbb mozgatórugója, és nagyon úgy tűnik - legalábbis az előrejelzések szerint -, hogy ez fel is fog gyorsulni a következő években.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Stirlingi Egyetem kutatói éveken keresztül gyűjtöttek és elemeztek publikált forrásokból származó adatokat a fentiekkel kapcsolatban. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, mi több, ösztönözheti a faültetést. A kutatók szerint emberek milliói számára jelenthetnek értékes táplálékoka a fák mellett termesztett ehető gombák, amelyek pozitív hatással lehetnek az éghajlat-változásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor ez az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár, minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során

- állítja Paul Thomas vezető kutató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?