Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

Igazi szuperélelmiszer terem az erdőkben: ott nő a fákon és aranyat ér

agrarszektor.hu
Az emberiségben egyre inkább tudatosul az erdőirtás káros hatása, azonban egyelőre feloldhatatlannak tűnik az ellentét az erdők megtartása és az élelmiszer-termelés földhasználati igényei között. A mezőgazdasági területek iránti kereslet egyébként az erdőirtás legfőbb mozgatórugója, és nagyon úgy tűnik - legalábbis az előrejelzések szerint -, hogy ez fel is fog gyorsulni a következő években.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A Stirlingi Egyetem kutatói éveken keresztül gyűjtöttek és elemeztek publikált forrásokból származó adatokat a fentiekkel kapcsolatban. A Proceedings of the National Academy of Science folyóiratban megjelent tanulmányukban olyan ötletet osztottak meg, ami csökkentheti az erdőirtás szükségességét, mi több, ösztönözheti a faültetést. A kutatók szerint emberek milliói számára jelenthetnek értékes táplálékoka a fák mellett termesztett ehető gombák, amelyek pozitív hatással lehetnek az éghajlat-változásra. Az ehető ektomikorrhiza-gombák erdőben történő termesztése hektáronként akár 12,8 tonna szenet is megköthet évente, miközben rengeteg embernek jelenthet tápanyag-forrást - írja a hvg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez pedig óriási előny, mert ennek az élelmiszernek az előállítása aktívan hozzájárulhat az éghajlat-változás mérsékléséhez. Ha ezt összehasonlítjuk más nagyobb élelmiszer-csoportokkal, akkor ez az egyetlen, ami ilyen járulékos előnyökkel jár, minden más fő élelmiszer-kategória üvegházhatású gázok kibocsátásával jár a termelés során

- állítja Paul Thomas vezető kutató.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?