Fontos együttműködést kötött a MATE

Fontos együttműködést kötött a MATE

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási, kutatási, kiválasztási és tudományos célú együttműködési megállapodást kötött a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fővédnökségével. A rendezvényen kiemelték: az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolata első hallásra távolinak tűnik ugyan, ám az élelmiszertermelés biztonsága egyértelműen összekapcsolható a nemzet biztonságával is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A két kiemelt jelentőségű, nagy múltú és mély intellektualitású intézmény együttműködése az oktatási, kutatási, kiválasztási és a tudományos területet egyaránt érinti - hangzott el a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett Agrárium és nemzetbiztonság konferencián. A felek együttműködése kiterjed közös képzési programok szervezésére, előadások megtartására, oktatási anyagok készítésére, konferenciák megrendezésére, valamint közös pályázatok benyújtására is - írja a MATE közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyetemünk jogelődei már évtizedek óta foglalkoznak olyan kérdésekkel, amelyek szorosan kapcsolódnak az élelmiszer- és környezetbiztonsághoz, és ily módon egy nemzet biztonságához is. Ez a tudás az elmúlt években, a COVID-járvány és az orosz-ukrán háború következtében értékelődött fel igazán, amikor szembesültünk vele, hogy hazánk adottságai kiválóak ugyan, ám ha bármilyen probléma merül fel, az zavart okozhat az élelmiszerellátásban. A ma kötött együttműködéssel még tovább erősítjük azt a szándékunkat, hogy kutassuk és szintetizáljuk ezeket a nemzetbiztonsághoz kötődő szakterületeket

- fejtette ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Mint azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, a mostani időszakot gyakran a veszélyek korának nevezik, amely kihívásokat jelent az agrárium terén is.

A Száhel-övezet biztonsága a mi nemzetbiztonsági érdekünket is érinti. Ha az ottani, egyébként is nehéz életkörülmények tarthatatlanná válnak vagy az éghajlat, vagy annak változása, vagy a nemzetközi terrorizmus által kiváltott migrációs hullám, vagy más politikai válságok kapcsán, az oly módon hat Európára és Magyarországra, amelynek nemzetbiztonsági következménye is lehet

- emelte ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint elhangzott, ehhez kapcsolódóan rendkívül fontos, hogy a vetőmagokkal, öntözéssel és vízgazdálkodással kapcsolatos, erős tradíciókkal rendelkező, stabil alapokon nyugvó magyar agrártudással helyben támogassuk az övezet élelmiszerellátását. A ma kötött együttműködési megállapodás e téren is fontos pillért jelent - tette hozzá a miniszter. Az agrárium és nemzetbiztonság konferencia programja szakmai előadásokkal folytatódott. Ennek keretében a szakemberek megvitatták az orosz-ukrán háború biztonsági kérdéseit és kihatásait, az aktuális globális biztonsági kockázatokat, valamint a MATE és a Szent István Biztonságkutató Központ Száhel-térségi szerepvállalását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?