Magyar erdészek lepték el Marokkót: ezért mentek az afrikai országba a szakemberek

Magyar erdészek lepték el Marokkót: ezért mentek az afrikai országba a szakemberek

agrarszektor.hu
A Planet Budapest rendezvényt népszerűsítő programok keretében került sor arra az eseménysorozatra Marokkóban, amelynek során Magyarországról, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének segítségével érkezett magyar tölgy-, atlaszcédrus- és fehér akác csemetéket telepítettek Magyarország Rabati Nagykövetségének szervezésében és anyagi támogatásával. A magyar erdészek közreműködésével Marokkóba "hazatérő" atlaszcédrus fontos szerepet játszik a klímaváltozással járó szárazságot tűrő flóra kialakításában, ugyanakkor az esemény új lendületet is adhat a két ország közötti tudományos együttműködés megerősítésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2021. november 29-én kezdődő Planet Budapest Fenntarthatósági Világtalálkozó promóciós rendezvénysorozatának keretében, magyar erdészeti szaporítóanyagokat telepítettek októberben Marokkóban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott projektben három fafaj (magyar tölgy - Quercus frainetto, atlaszcédrus - Cedrus atlantica, fehér akác - Robinia pseudoacacia) csemetéi kerültek ki az észak-afrikai országba. A magyar tölgyeket - öt csemetét - a marokkói főváros egyik kiemelt fontosságú közterületén, a nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet (INRA) által kezelt botanikus kertben ültették el, az őket befogadó parkrészletben kifejezetten fontos nemzetközi kapcsolatokhoz kapcsolódó faültetéseket terveznek a jövőben.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ötven darab atlaszcédrus telepítésére a marokkói fél a Középső-Atlasz középponti részén (Moyen Atlas Central) található Azrou település mellett fölépített cédrus-látogatóközpont és öko-múzeum (Maison de la cedraie) melletti parcellát jelölte ki, míg a 300 darab akácból 200 egy Kenitra közelében kialakított kísérleti parcellába, száz pedig Rabat városának egyik népszerű közparkjába, a Hilton-parkerdőbe került. A marokkói eseményen a Soproni Egyetemet képviselő Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója rámutatott arra, hogy az atlaszcédrus a XIX. században Marokkóból először Franciaországba került, majd az 1900-as évek elején Dél-Franciaországból jutott Magyarországra, mint dísznövény. 

Mai magyarországi állományai már egy szárazságstressz-tűrésre szelektált populáció részét képezik, ezért van kifejezett jelentősége annak, hogy ezt most eredeti élőhelyére visszajuttatva tudományosan is vizsgálni lehet. Megjegyzendő, hogy az atlaszcédrust Franciaországban már most olyan fajként tartják számon a kutatók és az állami erdőkezelő, az ONF munkatársai, mint a klímaváltozás fényében potenciálisan erdőgazdálkodási használatba vonható fajt - meglátásuk szerint Magyarországon is perspektivikus faj lehet egyes termőhelyeken már a közeljövőben. Az ültetést és a központ meglátogatását követő, kötetlen szakmai egyeztetés során Tromler Miklós, marokkói magyar nagykövet kifejtette, a magyar-marokkói kapcsolatok kifejezetten jók és intenzívek, amiben nagyon komoly szerepet kapott az elmúlt években az erdészeti kutatással kapcsolatos együttműködés. Isam Ahabri, a marokkói mezőgazdasági minisztérium erdészeti és vízügyi kérdésekért felelős igazgatója szerint a Planet Budapesthez kapcsolódó projekt nem csak a kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez, hanem Marokkó 2020-2030-as erdészeti stratégiájának megvalósításához is hozzá tud járulni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakmai program zárásaként került sor a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének közreműködésével kijuttatott magyar növényanyag kísérleti célú telepítéséről szóló kétoldalú megállapodás aláírására. A marokkói partner kiemelte: országa számára az erdészet elődleges jelentőségű terület, ezért rendkívül fontosnak tartja az ezzel kapcsolatos kétoldalú együttműködés minden lehetséges formáját (kutatás-fejlesztés, szakképzés, felsőoktatás). Megjegyezte, különösen örömteli számára, hogy a magyar féltől kapott növényanyagban egy számukra kiemelt fontosságú faj, az atlaszcédrus egyedei is megtalálhatók, amik "egy hosszú utazás után tértek haza".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?