2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Föld

Ezzel magyarázza Lázár János az állami földeladásokat

"Mi abban hiszünk, hogy Magyarország agrárország maradt, és ezt nem hátrányként, hanem előnyként kívánjuk a jövőben felfogni" - fogalmazott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén. Szerinte lehet vitázni arról, hogy helyes-e az állami földek eladása, de a kormány mindenképpen vissza akarja adni a területeket azoknak, akik megművelik.
 
 

A kérdés, hogy a termelés eszköze, a föld kinek a tulajdonában van - mondta az MTI szerint a tárcavezető az állami földeladásokról az albizottság előtt, Móricz Zsigmondot idézve: "a föld azé legyen, aki megműveli". "Az nem megoldás, hogy az állam elveszi valakiktől és magánál tartja (a földet). Ez ki lett próbálva és nem működött" - fogalmazott Lázár János, hozzátéve: a magyar állam feladta a gazdálkodási tevékenységét, nincsenek érdemi mezőgazdasági vállalkozásai.

A miniszter olyan számításokra hivatkozott, amelyek szerint a magyar GDP 22 százaléka valamilyen formában kötődik a mezőgazdasághoz. A magyar állam úgy döntött, hogy azokat támogatja, akik hajlandók a magyar földet megművelni, a magyar földműveseket. Az agrárpolitika lényege, hogy ne alkalmazottak, hanem tulajdonosok legyenek, a kis és közepes birtokok, családi gazdaságok versenyképesek őket kell megerősíteni - szögezte le.

Arról lehet elvi vitát folytatni, hogy az állami földek eladása helyes-e vagy sem – fogalmazott Lázár János. De a kormány meggyőződése, hogy a földet vissza kell azoknak adni, aki megművelik, mert a kis és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok hozzá tudnak járulni a magyar gazdaság növekedéséhez – tette hozzá.

Lázár János utalt arra: a kormányt a földeladás kérdésében támogatja két szervezet is. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségében (Magosz), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában (NAK) fogalmazták meg azt, hogy értékesítsen az állam földet a gazdáknak. Mint mondta, e szervezetek szerint a gazdaságok eltartó képességét csak így lehet biztosítani. "Földet ugyanakkor olcsón eladni nem fogunk", az állami vagyon értékesítése csak jó áron történhet - szögezte le.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu