2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Föld

Komoly vitákat gerjeszthet a magyar földtörvény

Komoly vita várható Brüsszellel a tavaly május óta hatályos földforgalmi törvény uniós vizsgálata miatt – vélte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A jogszabály „finomhangolásához” meg kell várni a brüsszeli észrevételeket is. A földadásvételi szerződéseket véleményező NAK-hoz 32 ezer új megállapodás érkezett a jogszabály életbe lépése óta.
 
 

Ésszerű és életszerű, hogy a brüsszeli érveket ne egyértelműen befogadó állásponttal fogadja a kormány, hanem megpróbálják a magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett tanácskozáson Győrffy Balázs. Itt komoly vita várható, a jogászokra nagy szerep hárul – utalt a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra az MTI szerint.

A hatályos jogszabály ugyanakkor némi módosításra szorul majd akkor is, ha az Európai Unió egyetlen ponton sem kötelezi Magyarországot a változtatásra. Győrffy Balázs szerint tervben volt a kétharmados hozzájárulást igénylő jogszabály finomhangolása a mindennapi gyakorlat alapján, de a brüsszeli észrevételek után lehet majd a változtatási szükségszerűségeket és az uniós kötelezettségeket "egy kalapban" átvezetni a jogszabályon.

Győrffy Balázs szerint a 2014. május elsejével hatályba lépett jogszabály célja az volt, hogy a helyben élők és a valóban mezőgazdasággal foglakozók kapjanak lehetőséget a termőföld birtoklására és használatára. Mivel az úgynevezett helyi földbizottságok nem alakultak meg, a NAK megyei elnökségei hagyják jóvá az adásvételeket a jogszabály előírásai alapján, ezek heti rendszerességgel üléseznek. A kamara megyei elnökségei a települési agrárgazdasági bizottság véleményének figyelembevételével döntenek. Eddig 32 ezer adásvételi szerződés érkezett a NAK-hoz, a feladatot sikerrel ellátták, az adásvételek ideje nem hosszabbodott meg, minden esetben határidőn belül döntöttek – közölte a köztestület elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu