2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Föld

Nagyon fontos agrártörvényeket tárgyalhat ősszel a parlament

A földforgalmi törvény módosítása, az agráradózási szabályozás átalakítása és az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok megszüntetése is napirendre kerülhet a parlament őszi ülésszakán az illetékes tárcák és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslatai nyomán. Emellett az Országgyűlés elé kerülhet egy agrárgazdasági salátatörvény is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Három nagyobb törvénymódosítási csomagot készített elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – jelentette be a köztestület mezőhegyesi rendezvényén Cseszlai István, a kamara stratégiai igazgatója. A NAK a jogszabály-módosítási elképzelésekről az utóbbi hetekben egyeztetett az illetékes minisztériumokkal, és a javaslatok többsége ennek nyomán kerülhet az Országgyűlés elé.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki kétnapos Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik legfontosabb témája lesz, milyen nagy horderejű szabályozási változások zajlanak a hazai földpiacon, mire kell számítaniuk a gazdálkodóknak? Emellett a konferencián az is kiderül, hogy a jövőben milyen új agráradózási és üzemszervezési szabályok vonatkoznak majd a mezőgazdasági kkv-kra, az agrárvállalkozókra, a családi gazdaságokra és az őstermelőkre. Ha első kézből akar tájékozódni az agráriumot érintő legfontosabb kérdésekről, ne hagyja ki: siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én!Egyik nagy témaként a parlament foglalkozhat a földforgalmi törvény módosításával, amelyhez kétharmados többségre van szükség. A kamarai változtatási tervek elsősorban a helyi földbizottságok szerepének megerősítésére terjednének ki. Emellett szó lehet az elővásárlási jogosultságok tisztázásáról is, hogy a földpiaci visszaéléseket ki lehessen szűrni, illetve a NAK az adásvételeknél bizonyos tevékenységeket (például kertészet, öntözéses gazdálkodás) preferálna.
A második nagy törvénycsomag Cseszlai István szerint egy versenyképességi csomag lehet, amely salátatörvényként kerülne a parlament elé és kilenc jogszabályt módosítana. Ezek többek között egyszerűsített eljárással elősegíthetik birtokösszevonást, vagy egyes földterületeken gombaházakat, üvegházak létesítését könnyítenék meg.

Harmadik jelentős jogszabályi módosításként a NAK napirendre venné az agráradózás átalakítását is. Elsősorban az őstermelői tevékenység eredeti formáját erősítenék, hogy az otthoni, háztáji gazdálkodásban megtermelt árukat minél egyszerűbben adhassák el a termelők, és csak az vegye igénybe az őstermelői adómentességet, akit valóban meg is illet. A „profiltisztítás” jegyében pedig új vállalkozási formaként létrejönne a családi mezőgazdasági vállalkozás, ezeket pedig 100 millió forint árbevételig szintén adómentesség illetné meg.

Cseszlai István a jogszabályalkotási tervek között „plusz egy” -nek nevezte az osztatlan közös tulajdoni forma megszüntetését. Az Agrárminisztériummal és az igazságügyi tárcával egyeztetnek erről, és a szükséges jogszabályi változtatások idén vagy legkésőbb 2019-ben megtörténhetnek - tette hozzá az igazgató.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu