2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Gépek

Elképesztő mértékben pörög a magyar mezőgéppiac

Csaknem 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, amely 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára.
 
 

Látványosan nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca, ugyanis 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült,

az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

A magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett - közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Számos agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket – mondta Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára. A csaknem 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízingben. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez – a program kifutásával - 36 százalékra csökkent

- emelte ki a főtitkár. 

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot. Ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!