2019. október 20. vasárnap Vendel

Hírek - Gépek

Elképesztő mértékben pörög a magyar mezőgéppiac

Csaknem 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, amely 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Látványosan nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca, ugyanis 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült,

az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

A magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett - közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Számos agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket – mondta Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára. A csaknem 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízingben. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez – a program kifutásával - 36 százalékra csökkent

- emelte ki a főtitkár. 

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot. Ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu