2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Gépek

Hígtrágya-kijuttatás kukoricasorközbe? Ez a gép könnyen boldogul!

A holland Vervaet egy olyan magajáró hígtrágya-kijuttató géppel rukkolt elő, amelyik a kukorica virágzása előtt két héttel is bevethető még az állományban. Kerekei 5 sorközre elosztva, pontosan a nyomvonalban haladnak, késes csúszócsoroszlyái pedig a talajba adagolják a szerves trágyát.
 
 

A holland Vervaet, a háromtengelyes, ötkerekes, 14 m3-es tartállyal felszerelt magajárójára sorközjáró kerekeket is szerelt. Így a gép alkalmassá vált arra, hogy vegetációs időszakban is kiadható legyen vele a tápanyag a kukorica sorközébe. A kukorica nitrogén- és foszforigénye a virágzás előtti két hétben ugrik meg, így logikus erre az időszakra időzíteni egy szerves trágyázást.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A kereken keresztül öt sorközben oszlik el a gép talajterhelése. A központi szabályzó segítségével a guminyomás a talajviszonyokhoz állítható be. A mellső kerékpárral kormányozható hígtrágya-kijuttató automatakormányzással is rendelkezik, így biztosítható a pontos sorközben járása. A holland gyártó a magajáró előnyeként azt is felhozza, hogy kisebb taposási kárral képes megfordulni a táblavégen, mint egy vontatott vagy függesztett hígtrágyaszóró - írja az eilbote-online.com.

A kijuttatás késes csúszócsoroszlyákkal felszerelt, 18-soros ejtőcsővel történik, így a hígtrágya túlnyomó része közvetlenül a talajba kerül. A hígtrágyázót helyspecifikus kijuttatásra alkalmas tápanyagtérkép-olvasóval, RTK-GPS antennával és hatóanyag-elemző NIR-szenzorral is felszerelték. Így pontosan dokumentálható a kiadott hígtrágya mennyisége és annak hatóanyagtartalma, könnyen betarthatók a nitrátdirektíva előírásai.

Címlapfotó: Vervaet Machinery

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu