2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Gépek

Itt a tökéletes robot: vet, permetez, gyomirt és felismeri a kártüneteket

A CEOL névre keresztelt robot mesterséges intelligenciával, műholdas navigációval és RTK-rendszerrel van ellátva, és egyedül több ember vagy több robot munkáját tudja elvégezni. A vetéstől a kórokozónyomás előrejelzéséig és a tünetek felismeréséig sok mindenre képes.
 
 

A francia AgreenCulture cég 2018-ban rendezte meg a Challenge Centeol nevű projektet, amelynek keretében más tervező, gépgyártó és szakértő cégekkel. A projekt keretén belül 3 robot és 5 operátor megművelt egy 30 hektáros területet. Az AgreenCulture azonban továbbgondolta a projekt tapasztalatait, és létrehozta a CEOL névre keresztelt robotot, ami egymaga képes ellátni a 3 robot feladatait.

A robot 500 kilogrammot nyom, és képes arra, hogy a hét minden napján önállóan dolgozzon a földeken a meghatározott paraméterek alapján. Az RTK-rendszerrel megtámogatott műholdas navigációnak köszönhetően 1 centiméteres pontossággal képes dolgozni. Gyárilag rendelkezik egy tartállyal, amit igény és szükség szerint fel lehet tölteni vízzel, permetszerrel vagy vetőmaggal, és amelyet képes nagy precizitással adagolni. Ezáltal nemcsak munkát takarít meg kezelőinek, de az egészségüket is védi, mivel így nem kell az emberi szervezetre potenciálisan ártalmas permetszereknek és vegyszereknek kitenniük magukat.

A CEOL beépített mesterséges intelligenciájával elemzi a környezetét, képes felismerni és megkülönböztetni egymástól a haszon- és a gyomnövényeket. Képes továbbá azonosítani a betegségek és kártevők jelenlétére utaló jeleket, valamint megbecsüli az aktuális időjárás növényekre gyakorolt hatását. Kameráinak köszönhetően azonnali helyzetjelentést tud küldeni a gazdáknak. A robot kereskedelmi forgalomban való megjelenése és várható ára még nem ismert.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu