2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Gépek

Utcára vonulással fenyegetőznek a sertéstartók

Nyílt levelet küld Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) – erősítette meg az Agromonitor.hu-nak Sákán Antal, az érdekképviselet elnöke. Az MSSZ két héten belül demonstrációt szervez, ha nyílt levelére nem érkezik érdemi kormányzati reakció.
 
 

A szervezet szerint a mintegy 3 milliós sertéslétszám a közeljövőben 200-300 ezer darabbal biztosan csökken, de akár 1,5 milliós állománykivágás is lehet, mivel a termelők ma a felnevelt hízókon 6-8 ezer forintot buknak a drasztikus takarmánydrágulás miatt. Az MSSZ sürgeti, hogy a kormány a hazai készletekből vásároljon fel takarmánykukoricát és az állattartóknak biztosítson vásárlási lehetőséget kamatmentes fizetési határidővel.

A szövetség emellett szorgalmazza, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fizesse ki a tavalyra és az idénre járó ágazati állatjóléti támogatásokat. Az MSSZ a nyílt levél tervezetét több agrár-érdekképviseletnek is megküldte, de a lap információ szerint a dokumentumot egyikük sem írja alá.

Sákán Antal hozzátette: ha a nyílt levélre nem érkezik érdemi kormányzati reakció, a szövetség két héten belül demonstrációt szervez.

Az MSSZ a nyílt levél tervezetét megküldte a Magyar Agrárkamarának, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének, a Baromfi Termék Tanácsnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezetnek és Terméktanácsnak (VHT) is. Az agrominitor.hu információi szerint az érdekképviseletek várhatóan nem írják alá a dokumentumot. Több közülük ugyanakkor a napokban szintén állami beavatkozásokat sürgetett az állattenyésztési pozícióromlás megakadályozására.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó