2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Karrier

Fontos határidőre kell figyelniük az őstermelőknek: ezt most még nem késő elintézni

Közeledik az őstermelői igazolványok 2020-as adóévre szóló érvényesíthetőségének határideje. Az őstermelők március 20-ig kérelmezhetik az aktuális adóévre szóló betétlapjukat, hogy az igazolványuk érvényessége január 1. napjára visszamenőleges legyen, ezáltal biztosíthatják őstermelői jogviszonyuk folyamatosságát, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Az igazolványon látható öt év (pl. 2018-01-01 – 2022-12-31) az igazolvány hatályosságát jelenti, ami nem azonos az igazolvány érvényességével. Az igazolvány csak a hatályos, adott évre szóló betétlappal együtt érvényes, olvasható a NAK közleményében. Az igazolványon szereplő adatokról itt lehet bővebben tájékozódni. A kamara felhívja az érintettek figyelmét arra is, hogy az érvényes igazolvánnyal nem rendelkező gazdálkodók nem minősülnek őstermelőnek, így ilyen minőségben értékesítési tevékenységet sem folytathatnak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Aki bizonytalan igazolványa érvényességét illetően, az minél előbb ellenőrizze, hogy rendelkezik-e a 2020. évi betétlappal. Ha elvesztette, most még díjmentesen pótolhatja. Lezárt adóévre vonatkozóan azonban a betétlap pótlására nincs lehetőség. Az igazolvány érvényességére vonatkozó tájékoztató jellegű és nem közhiteles információkat az érintettek megtekinthetik az „Őstermelői adatok” menüpontban, valamint a „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven elérhető applikációban is. Az érvényesítésről és az ahhoz szükséges dokumentumokról az agrarszektor.hu is írt már.

A várható torlódások elkerülése érdekében az érintetteknek célszerű lenne minél hamarabb megkeresniük a NAK bármelyik, az őstermelők bejelentett lakóhelye, vagy a tartózkodási helye szerinti megyében található ügyfélszolgálati irodáját az ügyintézés kapcsán. Az ügyfélszolgálati irodák elérhetősége itt található. A betétlap kiállítása, pótlása továbbra is díjmentes.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu