Kertészkedj a lakásban! Öt zöldség, amelyet szinte ingyen termeszthetsz

agrarszektor.hu
Nem szükséges mindig vetőmagokat vásárolnunk, vannak ugyanis olyan zöldségek, amelyeket elég egyszer megvásárolnunk a szupermarketben ahhoz, hogy utána tovább szaporítsuk otthonunkban. Így nem csak pénzt spórolhatunk meg, de könnyedén termeszthetünk otthon friss zöldségeket az év szinte bármely időszakában. Összegyűjtöttünk öt egyszerűen szaporítható zöldséget. olyan zöldséget, amelyet egyszerűen szaporíthatunk legkönnyebben ha Miért ilyen nagy probléma az, hogy ha a megvásárolt zöldség egyszer elfogy otthon? Mert ez egy plusz utat jelent a szupermarketbe, és extra pénzköltést. Tehát mi a megoldás?

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legegyszerűbb megoldás az, ha mi magunk termesztjük a zöldségeket otthon. Habár úgy tűnhet, hogy ez rengeteg munkával jár, akadnak olyan zöldségek, amelyek szaporítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Íme öt olyan faj, amelyeket elég csak egyszer megvásárolnunk a boltban, utána ugyanis folyamatosan rendelkezésünkre állnak majd otthon, ha odafigyelünk néhány apróságra a szaporítás során.  

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Zeller

A főzés során a legtöbb esetben levágjuk, majd kidobjuk a zeller levelek alatti rövid fás részét. Érdemes azonban felhasználnuk ezt a feleslegesnek tűnő részt. Vágjuk le a zeller végét, és helyezzük egy vízzel teli sekély tálba, vagy csészealjba, lehetőleg egy napsütéses helyre. Rövid időn belül, újra vastag levelek jelennek majd meg a fás rész tetején, néhány nap múlva pedig újra dús zellerszárunk lesz. Ezt követően ültessük el termőföldbe a növényünket.

Sárgarépa

A szár alatti fás részből a sárgarépa is könnyedén szaporítható otthon. Vágjuk le róla a zöld leveles részét, amelyet amúgysem szoktunk elfogyasztani, mjajd a fél centiméteres fás részt helyezzük annyi vízbe, hogy az pont ellepje. Ezt a vízzel teli edényt helyezzük egy jól megvilágított szobába, vagy akár az ablakpárkányba, és várjunk míg újra ki nem fejlődik a sárgarépa belőle.  

Római saláta

Nagy mennyiségben termeszthetünk otthon egy fej salátából, akár többet is. A saláta torzsáját használjuk fel ehhez, amelyet helyezzünk körülbelül msáfél centiméter vízbe. Ha gyökerek jelennek meg a torzsa alján, illetve elkezdenek levelek kinőni a tetején, akkor ültessük el a növényt egy termőfölddel teli edénybe, vagy akár ki a kertbe, ha az időjárás is engedi.

Mogyoróhagyma

Könnyedén termeszthetünk otthon mogyoróhagymát, ha egy fej gyökereit felhasználjuk. Vágjunk le az egy hagymából 2,5 centiméteres gyökérhez kapcsolódó részt, majd tegyük egy pohár vízbe. Tegyük ezt a poharat egy jól megvilágított, közepes hőmérsékletű szobába. Ha már 10-14 centiméter hosszúak, készen állnak a fogyasztásra, illetve a további átültetésre.

Koriander

A koriandernek általában csak a levelét használjuk fel a konyhában, nem érdemes azonban a szárát sem kidobnunk. Ha ugyanis a szárát belerakjuk egy pohár vízbe, akkor könnyedén szaporíthatjuk, egy idő után ugyanis gyökerek jelennek majd meg rajta. Ha ez megtörtént, akkor ültessük az új növényeket egy termőfölddel teli edénybe, majd helyezzük az egészet egy világos szobába. Néhány hónap múlva friss koriander fejlődik majd a cserépben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43