Március a kiskertekben: milyen növényeket vessünk már most?

Megérkezett a tavasz, megkezdhetjük az első magok vetését a kiskertekbe. Mely zöldségféléket érdemes már most elvetni, elültetni?

Ha már nem fagyott a talaj, nincsenek mínuszok és napközben is melegszik a levegő, akkor megkezdhetjük azon magok vetését, amelyek alacsony hőmérsékleten is jól csíráznak.

Ilyenek például a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a sóska, a fejes saláta, a vöröshagyma és a hónapos retek is.

Figyeljünk arra, hogy a nagyszemű magvakat mindig mélyebbre vessük, az apróbbakat pedig elég 2-3 cm mélyen. Apró magvaknál gyakran előfordul, hogy sűrűn kelnek, ebben az esetben később semmiképpen se halasszuk el az egyelést (pl. sárgarépa). Azoknál a növényeknél, amelyek lassabban kelnek, érdemes odafigyelnünk a gyomosodásra is. A vetés optimális ideje akkor van itt, amikor a talaj átlaghőmérséklete 10-12 C fok fölé emelkedik. A paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit megéri minél hamarabb elvetni, és minél később betakarítani, hiszen így nagyobb terméseket kaphatunk.

Vannak olyan tavaszi növények, amelyeknek hosszú a felnevelési idejük, ezekből mindenképpen érdemes palántát nevelni. Ilyen a fejeskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a dinnye, a paprika, a paradicsom és a tojásgyümölcs. Ha palántázunk, figyeljünk arra, hogy kiültetés előtt egy héttel el kell kezdenünk edzeni a palántáinkat, vagyis szoktatni őket a zordabb körülményekhez. Ilyenkor már kirakhatjuk őket, de csak ha napos az idő és nincsen hideg.

A fent említetteken kívül a következő zöldségeket lehet már most márciusban elvetni a szabadföldbe: mángold, cékla, lóbab (így nyáron már betakaríthatjuk a termését), cikória, karalábé, fehérrépa, paszternák. A hagymafélék közül a póréhagymát, a téli sarjadékhagymát (más néven kötözőhagymát), illetve az újhagymát is elvethetjük most. A fűszernövények közül elültethetjük a kertbe a metélőhagymát, a koriandert, a kaprot, illetve a vízitormát is, de ezeket a növényeket akár cserépben is felnevelhetjük.

Ha picit különlegesebb növényeket is szeretnénk termelni, már márciusban kezdhetünk a csicsóka gumók elültetésével, a rebarbarával, illetve a spárgát is elültethetjük (ha magról ültetjük a spárgát, csak 4 év múlva lesz termésünk belőle).

Minden kiskerti szezon előtt érdemes listát írni az elültetni kívánt növényekről. Nem árt, ha szem előtt tartjuk azt is, mely zöldségeket, gyümölcsöket szereti a család, mik fogynak nagy mennyiségben, és ez alapján kikalkulálni, miből mennyit ültessünk.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Összegyűjtöttük, mik kerülhetnek most a földekbe.
Másodvetés a kertekben: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől