Még nem késő elvégezni a lemosó permetezést: mutatjuk, hogyan kezdj hozzá

A januári és különösen a februári időjárás egyáltalán nem a telet tükrözte, a napi középhőmérsékletek rendre átlag felettiek voltak. Emiatt a talajfelszín napi párolgása elérte a 2-3 millimétert. A tartósan tavaszias időjárás megszakította a növények téli nyugalmi állapotát, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében. Ez pedig azért probléma, mert a lemosó permetezést kizárólag addig lehet elvégezni, amíg a rügyek ki nem pattannak.

Sietnie kell a kora tavaszi teendőkkel a gazdáknak, mert gyümölcsfák egy részénél már a rügyfakadás jelei mutatkoznak. Így tesz a körte és a szilva, valamint a meggy, de más gyümölcsfajoknál is erősen megduzzadtak a rügyek. Fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a télvégi lemosó permetezések elvégzését. Különösen vonatkozik ez az őszibarackra, mert a fellazult rügypikkelyek közé az érkező esők könnyedén bemossák a tafrinás levélfodrosodás szaporító képleteit. Ha még nem került sor az őszibarack metszésére, inkább előzze meg a rezes lemosó permetezés a metszési munkálatokat, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Megjegyezzük: klasszikus rezes készítmény a bordói lé (rézszulfát), ami kiváló a baktériumos betegségek ellen is. Ezt ma már gyakran kénnel kombinálva árusítják, hogy a lisztharmat típusú gombákat is jól irtsa. Olajjal (paraffinnal) együtt pedig az áttelelő rovarlárvákat is gyéríti (fullasztja). A gyári kombinációkban kisebb az egységnyi mennyiségű alkotóelem (réz, kén vagy olaj), ezért ha tudjuk, hogy melyik károkozóra kell a leginkább számítanunk, akkor egy monokészítményt válasszunk inkább.

Őszibarack
Sárgabarack
Körte
Cseresznye

A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak és gallyak fogdosásával jár. Ne feledkezzünk meg azonban a talajra hullott beteg, fertőzött levelek elpusztításáról sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is könnyen átvészelik a telet, és tavasszal már indul is az újabb fertőzési hullám. A leveleket forgassuk át, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak, ugyanakkor ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor a leveleket gyűjtsük össze és égessük el.

A lemosó permetezéssel látványosan csökkenthetjük a növényi részeken áttelelő kártevők alakjait, valamint a kórokozók áttelelő képleteit. A kezelés helyes elvégzéséhez elengedhetetlen a megfelelő időzítés, ezért arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. A lemosó permetezezést a valódi nyugalmi időszakban kell elvégezni, ami általában a tél elejét vagy a tél végét jelenti. A kezelést mindig akkor végezzük el, ha nincs csapadék, valamint a hőmérséklet plusz 5-6 fok felett van.

Fotók: Gönczi Krisztina


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Jobb helyen is végezheti a banánhéj, mint a kuka!
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a banánhéjat

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek most a legfontosabb kerti munkák Megyeri Szabolcs szerint.
Sokan hibáznak a tavaszi kerti munkáknál: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók