Saját pékség lisztdrágulás idején: így csinálja egy magyar családi gazdaság

Saját pékség lisztdrágulás idején: így csinálja egy magyar családi gazdaság

Bõle István
A lehetőségekhez képest a lehető legnagyobb haszonnal művelték a kárpótlással visszakapott földeket. Raktárakat építettek nemcsak maguknak, hanem a környezetükben lévő új gazdáknak is. Malmot emeltek a búza helyben történő őrléséhez, és péküzemet építettek a liszt feldolgozásához. Most gluténmentes termékek nagyobb volumenű gyártásáról tárgyalnak. A Borbás farm több mint két és fél évtizedes története a változó körülményekhez történő igazodásról is szól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Borbás Zsolt a jászapáti farm fő tulajdonosa és egyszemélyi felelős vezetője maga végez el két fordulót is az éjszakai pékáru kiszállításában - tudta meg az Agrárszektor. Nem mindennapos, hogy egy közepes méretű agrárvállalkozás első számú irányítója este 11-kor megpakolja a gépkocsit és boltról boltra járva osztja ki a megrendelt kenyeret és különböző más pékárut. Kiderült, hogy két gépkocsivezetőt a közelmúltban kénytelen volt elbocsátani a vállalkozás, ugyanis bebizonyosodott, hogy lopják az üzemanyagot. Azóta pedig alkalmas embert nem találtak a döntően éjszakai munkára. Borbás Zsolt pedig abban is kedvét leli, hogy egyre rövidíti a fordulók időtartamát, most már kétszer három óra alatt teljesíti azt áruterítési feladatot, amelyre az egykori alkalmazottainak 6-6 órára volt szüksége.

Amikor 1988-ban elkezdtem az egyetemet, még a tsz hierarchia volt a jellemző a magyar vidéken. Akkor úgy gondoltam, agronómus leszek

 - mondta Borbás Zsolt. Akkoriban fedezték fel, hogy a pénzügyi ismeretekkel is rendelkező szakemberekre van szüksége a magyar mezőgazdaságnak. Borbáséké volt az első évfolyam a Gödöllői Egyetemen. A végzésük idején már az alakuló piacgazdaságnak nagy szüksége volt erre a tudásra. A kereskedelmi bankoktól az agrárirányításig keresték a friss diplomásokat.

A Borbás család éppen akkoriban kapta vissza a kárpótlással a földjeit. Zsolt a gazdaság beindítását érezte a legizgalmasabb, a számára legmegfelelőbb feladatnak. Az ezredfordulón a családdal megkezdték a mostani telephelyük, az István major építését. Az 1993-as induló gazdaságnak még csak 40-50 hektár földtulajdona volt és a művelt területben a bérlet volt a meghatározó, a gazda azonban hamar felismerte, hogy a legnagyobb szüksége a környék gazdáinak tároló helyiségre van, így nem kell azonnal aratás után értékesíteniük a terményeiket. Évente építettek egy-egy nagy alapterületű csarnokot, emellett bőven vállaltak bérmunkát is. Ily módon a csúcsidőszakban 5 ezer hektár körüli területet integráltak. Mintegy százötven gazdával volt akkoriban integrációs kapcsolatuk. A hazai agrárgazdaság intervenciós korszaka idején malmot épített a Borbás farm. Az állam bérelte a raktárépületeket a búza tárolására. A havonta rendszeresen érkező bérleti díj volt a beruházás anyagi forrása. Közben Heves városában egy péküzemet is megvásároltak. Gyorsan bebizonyosodott, hogy ennek az üzemnek a felszereltsége, technikai színvonala már elavult és gazdaságos működést nem lehet várni ettől a termelő egységtől. Azonnal elkezdték tervezni a saját pékséget, a malom szomszédságában. A saját pékség Jászapátin 2015 óta működik.

A jelen egyik legnagyobb gondja, hogy a liszt ára az utóbbi hetekben dinamikusan megindult felfele. Most 90-95 forint a B 55-ös minőségű liszt kilogrammonkénti ára, és a következő hetekben további emelkedés várható. Borbás Zsolt szerint - minden ellenkező híresztelés ellenére - ezt az emelkedést teljes mértékben nem lehet a kenyér árában érvényesíteni. Ugyanis olyan éles a verseny a különböző sütödék között, hogy a boltok könnyedén válthatnak beszállítót ebben a termékcsoportban. Ugyanakkor évtizedek óta jellemző tendencia a kenyérfogyasztás csökkenése. A mostani időszakban idehaza évente 39 és fél kilogramm az egy főre jutó kenyérvásárlás, ez az érték 30 évvel ezelőtt, 1990-ben még 64 kilogramm volt.

Egy ideje előkészítették és gyakorolták a gluténmentes termékek gyártását. Mostanra szakmailag és technológiailag is képesek a Borbás farmon nagyobb mennyiség rendszeres előállítására. Ennek a termékcsoportnak az értékesítésén múlik, - Borbás Zsolt szerint - hogy új lendületet kapjon a gazdaságuk mind gazdaságilag, mind morálisan.

A Borbás farm most 350 hektár saját területen termel különböző gabonaféléket. Az itt megtermelt alapanyagot már képes feldolgozni és főként különböző pékáruban értékesíteni. Többet is el tudna adni a feldolgozott termékekből, most a logisztikai kapacitása kevés, a kiszállítás növeléséhez autókra és jól teljesítő gépkocsivezetőkre lenne elsősorban szüksége ennek a jászapáti székhelyű vállalkozásnak. Ugyanakkor a vállalkozás vezetője sem riad vissza a fizikai munkától, Borbás Zsolt volt már molnár, pék 2 hónapig napi 16 órában, sofőr, traktoros, de kombájnt is szokott vezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?