2021. április 19. hétfő Emma

Hírek - Növény

Áttörés a földeken? - Nemsokára jönnek a "szexi növények"

Olyan szexferomonokat termelő növényeket állítottak elő kutatók, amelyek természetes módon képesek megakadályozni a rovarok szaporodását a haszonnövényeken. A "szexi növények" gyakorlati alkalmazásával egyes vélemények szerint helyettesíteni lehetne a sokat bírált növényvédő szereket.
 
 

Olyan növények kifejlesztésén dolgoznak kutatók, amelyek képesek arra, hogy rovarok szexferomonjait állítsák elő - írja a theguardian.com. A természetes módon termelt feromonokkal megakadályozható, hogy a rovarok a haszonnövényeken szaporodjanak és azokon károkat okozzanak. Mivel egyre nagyobb problémát jelent a növényvédő szerek használata, az úgynevezett „szexi növények” alkalmasak lehetnek arra, hogy helyettesítsék a peszticideket.

A tudósok genetikailag már létrehoztak olyan növényt, amely képes a lepkék feromonjainak előállítására. A feromonokat egyébként már ma is használják néhány nagyobb értékű növénynél, mint például a paradicsomnál. Ezeket a molekulákat azonban kémiai szintézissel állítják elő, és ez ma túlságosan drága módszernek minősül. 

A természetes úton előállítható feromonokat kísérleti csapdákba vagy adagolókba teszik majd ki, hogy teszteljék kártevőkre gyakorolt hatásukat. A jövőben azonban várhatóan lehetőség lesz arra is, hogy a feromonokat termelő növényeket a megvédeni kívánt növénykultúrák mellé vessék el.

A jelenleg használt növényvédő szerek gyakran nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem a hasznos rovarokat, például a méheket is. A világ legszélesebb körben használt inszekticidjeit, három neonikotinoid hatóanyagot áprilisban tiltották be a szabadföldi termesztésben az Európai Unióban, így most már csak üvegházakban lehet őket használni. Ezzel ellentétben a feromonok fajspecifikusak, és a szántóföldeken kis mennyiségben használva nem szennyezik a szélesebb területet - vélik a kutatók.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu