2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Növény

Beütött az almakatasztrófa: elavult állapotok a tárolókban

Minden almafajta túlérett, és a betakarítást követően inkább értékmentés folyt Kelet-Magyarországon, mint tudatos tárolás. Országosan komoly problémát jelent, hogy a betárolt alma egy része nehezen tárolható a minőség miatt, a korszerűtlen hűtőtárolás pedig szintén csak ront a helyzeten.
 
 

A Magyarországtól északabbra fekvő országokban tapasztalt hóhelyzet miatt jelentősen nőtt a kereslet a magyar almafajták íránt, a Lengyelországba készülő felvásárlók ugyanis sok esetben inkább a magyar termelőktől viszik el a gyümölcsöt – mondta Takács Ferenc az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) elnöke. Bár tavaly rekordmennyiség termett a gyümölcsből az országban, az alacsony árak és a kereslethiány miatt nehézkes volt az értékesítés. Ugyanakkor az étkezési almáért sem tolongtak a felvásárlók, így jelentős mennyiséget tároltak be a gazdálkodók. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Juhász József, a nyírtassi Alma Trade Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint jelenleg több ezer tonna betárolt almával rendelkeznek, aminek az értékesítése ugyan nincs veszélyben, az ár viszont annál inkább kérdéses, ugyanakkor jelentős javulás sem történt az almapiacon. Az ügyvezető szerint a kedvezőtlen helyzetet alapvetően két dolog generálja: az egyik a lengyel alma „nyomása", ami nem csak a belföldi helyzetet rontja, hanem az exportpiacokat is.

A másik probléma abból fakad, hogy a betakarítási szezon közben jelentkező borzasztóan alacsony felvásárlási árak következtében a legtöbb termelő megpróbálta valamilyen formában betárolni az almáját, bízva abban, hogy később talán majd jobb piaci árakat tud elérni - hangsúlyozta Juhász József. Sok esetben viszont a betárolt alma nagyon gyors minőségi romláson ment keresztül, köszönhetően az esetleges késői betakarításnak vagy a korszerűtlen hűtőtárolásnak. Az így betárolt alma jelentős része már nem étkezési minőségű, de mégis nagyon olcsó almaként jelent konkurenciát a valóban étkezési minőségű gyümölcsnek. A helyzet javulására talán március környékén lehet majd számítani, amikor már „kikopnak" az elavult hűtőkben tárolt gyümölcsök - tette hozzá. 

November első feléig kilogrammonként 55-60 forint volt az alma termelői ára, de nem igazán volt rá kereslet. A jelenlegi becslések országosan mintegy 130-140 ezer tonnás betárolt készletről szólnak, a termés egy része a minőség miatt azonban nehezen tárolható. Általánosságban elmondható, hogy minden almafajta túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás - közölte Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu