Brutális ónos eső pusztított Magyarországon: óriásiak a károk ezekben a megyékben

Brutális ónos eső pusztított Magyarországon: óriásiak a károk ezekben a megyékben

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek egyik legkomolyabb ónos esős helyzete sújtotta karácsony másnapján és hétfőn a déli, délkeleti országrészt. A vastag jégpáncél súlya alatt fák dőltek ki, ágak törtek le, akadozott az áramellátás. A tűzoltókat is több száz esetben riasztották, főként Csongrád-Csanád megyében. De mi okozta a több órán át tartó ónos esőt?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Karácsony első napján még enyhe időben volt részünk, a csúcshőmérséklet többfelé a 10 fokot is meghaladta. Észak, északkelet felől viszont már napközben megkezdődött a hideg, fagyos levegő visszaszivárgása, főként a talaj közeli légrétegekben, így vasárnap hajnalra szinte az egész országban fagypont alá csökkent a hőmérséklet - írja az Időkép. A magasabb szinteken a déli országrészben viszont nem teljesedett ki a lehűlés, nagyjából 400 és 1300 méteres magasság között pozitív maradt a hőmérséklet, amely tartósan fenn is maradt. Ebben a kb. 800-900 méter vastag, pozitív hőmérsékletű légrétegben folyékonnyá vált a hulló csapadék halmazállapota, amely a fagyos talajra érve szinte azonnal megfagyott. Mivel az ónos eső több órán keresztül tartott, így a legmagasabb fokú, piros riasztás kiadására került sor, mind vasárnap, mind pedig hétfőn.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31