Csalódottak a moldáv málnatermesztők: nem ezt várták az idei évtől

Csalódottak a moldáv málnatermesztők: nem ezt várták az idei évtől

agrarszektor.hu
Múlt héten megkezdődött a korai málna szezonja Moldovában. A kínálat egyelőre még kicsi, a legtöbb gyümölcs a Novost Kuzmina és a Rubin fajtákból származik, amelyeket a középső és északi régiókban termesztenek kis gazdaságokban. A minőség is átlagos: a bogyók ugyan jó színűek és kellően édesek, de igen kicsik. Ezeknek a málnafajták a minősége és a szállíthatósága is nagyon alacsony, így az értékesítési idejük is rövid - maximum 3-4 nap. Az első tétel keresleti ára a chisinaui nagykereskedelmi piacokon 60-65 MDL/kg (3,13-3,39 USD/kg). A termelők szerint némileg alul becsülik a málna árát a tőkepiacon. A legnagyobb elégedetlenséget azonban a lengyelországi exportra szánt málna több kereskedő által bejelentett ára okozta: 45 MDL/kg (2,34 USD/kg).

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megkezdődött a múlt héten a korai málna szezonja Moldovában, de a kínálat egyelőre kicsi: a legtöbb málna a Novost Kuzmina és a Rubin fajtákból származik, amelyeket a középső és északi régiókban termesztenek kis gazdaságokban. A gyümölcsök minősége is átlagos: noha a bogyók jó színűek és kellően édesek, de méretüket tekintve kicsik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A moldovai gyümölcs- és bogyósgyümölcs piac számos résztvevője tisztában van a 2022-es szerbiai, romániai és lengyelországi alacsony málnatermés előrejelzésével, valamint az ukrán málna EU-ba történő szállításával kapcsolatos várható problémákkal. A moldovai gyümölcstermelők erre szakosodott csoportjai arról számolnak be, hogy a szerbiai piacon jelenleg 75 MDL/kg áron vásárolható a fagyasztásra szánt málna. A gyümölcs lengyelországi indulóáráról is érkeznek hírek, miszerint 8-9 EUR/kg közötti. Mindezek tudatában a moldovai bogyós gyümölcs gazdálkodók a málnára sokkal bőkezűbb árajánlatot reméltek a lengyel kereskedelmi és feldolgozó cégek helyi képviselőitől, akik másfél hónapja jelezték érdeklődésüket a moldovai málna iránt.

Egyelőre nem világos hogyan alakul a piac dinamikája a jelenlegi helyzetben. 7-10 napon belül számos málnatermelő jelenik majd meg az északi régiókból: Donduseni, Brichen, Edinet. A málnatermés azonban idén eléggé alacsony. Ennek megfelelően a kínálat csekély lesz, az aktív értékesítési időszak pedig rövidebb lesz, mint tavaly. Ez a körülmény némileg enyhíti a szállítási és logisztikai problémákat, amelyekre hivatkozva az exportőrök az indulási árakat a várt szintnél jóval alacsonyabban határozták meg. Vagyis az árak felfelé történő kiegyenlítése nem kizárt. Ezenkívül a moldovai konzervgyárak és a gyümölcsök és bogyós gyümölcsök fagyasztásával foglalkozó vállalkozások egy hónappal ezelőtt bejelentették, hogy mintegy 1 ezer tonna málnát kívánnak vásárolni hazai piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?