2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Dübörög a barackbiznisz az olaszoknál: ez az európai piacra is hatással lehet

Az olasz őszibarack és nektarin 35-50 százalékkal drágábban jelenik meg a piacon, mint tavaly. Az európai piacról hiányzó spanyol baracktermés azonban kiváló lehetőséget jelent az olasz csonthéjas gyümölcsöknek, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések igen pozitívak.
 
 

Bár a tartósan magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság kisebb átlagos gyümölcsméretet eredményezett, a minőség kiváló, mind az érzékszervi tulajdonságok, mind a termék eltarthatósága tekintetében. Az Olasz Statisztikai Hivatal a 2022-es évre 537 ezer tonna nektarint, 469 ezer tonna őszibarackot és 75 ezer tonna “Percoca” őszibarack-sárgabarack hibridet prognosztizál - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A kínálat 2022-ben az előző évhez képest helyreállt, de továbbra is elmarad a potenciális mennyiségtől. A Spanyolországból érkező áru hiánya azonban érezhető volt, így az olasz exportvolumen idén magasabb volt, mint az elmúlt két évben. Az olasz áruk számára számos értékesítési lehetőség kínálkozik az európai piacokon, így a kereskedelmi mérlegre vonatkozó előrejelzések jelenleg igen optimisták.

Azonban nemcsak a mennyiségek, hanem az árak is jelentős növekedést mutatnak: a sárga húsú őszibarackot átlagosan 35%-kal (0,90 euró/kg), a fehér húsú fajtákat pedig 50%-kal (0,95 euró/kg) drágábban értékesítették az előző évhez képest. A sárga húsú nektarinoknál szerényebb az árnövekedés mértéke, csupán 19%-os 2021-hez képest (0,98 euró/kg), de a fehér húsú nektarinok esetében ez már 44% (1,04 euró/kg). A fehér húsú lapos őszibarackot szintén 1,04 euró/kg átlagáron kínálják, ami 52%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!