Durva, ami az uborkával történik: mi lesz így sokak kedvenc zöldségével?

Durva, ami az uborkával történik: mi lesz így sokak kedvenc zöldségével?

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. Az Európát elárasztó perzselő hőhullámban egyes országokban a tavalyinál csaknem kétszer magasabb áron kínálják az uborkát, ennek ellenére nem biztos, hogy a termelők profitálni is fognak a zöldségből az infláció és az elszabaduló inputanyagárak miatt. Németalföldet sem kerülte el a kánikula: július vége felé itt is 40°C környékére kúszott fel a hőmérő higanyszála.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyáron általában különösen népszerű zöldség ára az átlagosnál magasabb, és június vége óta folyamatosan emelkedik, ami az erős belföldi kereslet mellett az Egyesült Királyságba tartó jelentős export következménye is. Idén a holland uborkatermesztés volumene minden bizonnyal el fog maradni a megszokottól, tekintettel arra, hogy az energiaárak égbe szökése miatt a téli, pótlólagos megvilágítást és fűtést igénylő termesztés megtérülése csak csillagászati uborkaárak mellett lenne lehetséges. Van a holland gazdáknak egy másik aggodalma is, ez pedig a tökféléket károsító levéltetű által terjesztett sárgulást okozó vírus (Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus, CABYV) visszatérése. A vírus tavaly tömegesen terjedt Hollandiában, majd úgy tűnt, hogy sikerül eradikálni, de a múlt hónapban ismét megjelent. A fertőzött növények hozama jelentősen csökken, és a sors iróniája, hogy sokan szintén egy vírus, a paradicsom barna termésráncosodása (ToBRFV) miatt tértek át paradicsomról uborkára - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németország: kiegyenlítődő árak, fokozatos drágulás

A német piacon elsősorban holland, belga és hazai termékeket találunk, és a kínálat elegendő a kereslet kielégítésére. Az árak meglehetősen volatilisek voltak az utóbbi időszakban, de összességében inkább emelkedtek: a német uborka egy kicsit olcsóbb, az import termék pedig drágább lett, ez inkább egyfajta árkiegyenlítődést jelez. Megjelent a piacon a német, a török és a holland miniuborka is.

Olaszország: keresleti piac északon és délen egyaránt

Észak-Olaszországban a pokoli hőhullám miatt csökkentek a hozamok, és jelentősen emelkedtek az árak: júniusban és júliusban is 2 euró/kg körül mozogtak, részben a termékhiány miatt. Továbbra is keresleti piac jellemző, az itteni uborkaszezon a fóliában termesztett zöldségek esetében novemberig is eltarthat. Délen, Campania környékén az üvegházi idény márciusban kezdődött, és augusztus végén ér véget. A termelés folyamatos, de itt is keresleti piac alakult ki. A tavalyi, 0,4 euró/kg körüli árszint 0,7-0,8 euró/kg-ra ugrott az idei évben, de mivel a termelési költségek növekedése eléri az 50%-ot, nem biztos, hogy ez fedezi a termelők kiadásait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország: rekord árak, keresleti piac, továbbra is vonzó uborkát termeszteni

Bár Spanyolországban az uborkatermesztés nagy része az őszi és téli hónapokban Almería és Granada termőterületeire koncentrálódik, a nyári hónapokban főleg az északabbra fekvő ültetvények termelnek. A hagyományos uborka a helyi piacra, a bio uborka pedig elsősorban az exportpiacokra kerül. A jelenlegi nyári biouborkaszezon a szokásosnál jóval kisebb mennyiséggel folytatódik a júniusi és júliusi hőhullámok miatt, amelyek miatt csökkent a hozam, és számos minőségi probléma is felmerült. A spanyolországi biouborka mennyiségének csökkenése egybeesik a termelés jelentős visszaesésével Európa többi részén, ami az üzemanyag- és energiaköltségek, valamint az egyéb termelési ráfordítások növekedésének tudható be. Bár a tavalyi évhez képest csökkent a belföldi fogyasztás, így is bőven keresleti piac alakult ki az olasz helyzethez hasonlóan, és itt is a tavalyihoz képest duplájára emelkedett az uborka ára.

Biouborka esetében a rendelkezésre álló kínálat egyáltalán nem fedezi a keresletet, amely elsősorban Németországból, a skandináv országokból, az Egyesült Királyságból és Belgiumból érkező megrendeléseket jelent. Az összességében magasabb árak ellenére a haszonkulcsok a tavalyihoz hasonlóak, figyelembe véve, hogy a termelési költségek mintegy 30%-kal emelkedtek, a mennyiségek pedig alacsonyabbak. Az elkövetkező hetekben a biouborka kínálata növekedhet ugyan, de a piacra kerülő mennyiségek még így is el fognak maradnak a tavalyi szezonban tapasztalttól. Jelenleg a bio- és hagyományos uborkatermesztők az őszi és téli kampányra készülnek Almeríában, ahol az uborkatermő terület a tavalyihoz hasonló lehet. A 2021-2022-es szezonban az árak csúcsot döntöttek, mivel az idény egyes részeiben a köd és a rossz időjárás hatásai miatt a kínálat akár 20%-kal is csökkent. Ez vélhetően ismét arra ösztönzi majd a gazdákat, hogy ne hagyjanak fel az uborka termesztésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika: a vártnál is jobban alakul a szezon

Egy helyi felvásárló szerint az uborkaszezon a vártnál jobban alakul. Volt némi keresletbővülés a télen, ami szokatlan. A hideg akadályozta és továbbra is akadályozza a termelést, ami kihívást jelent ugyan, de a vásárlók még mindig vásárolják a népszerű zöldséget. A mediterrán régióból származó uborka is nagyon jól teljesít. A méret és a minőség is jó volt eddig ebben a szezonban, a johannesburgi városi piacon az uborka átlagára jelenleg kilogrammonként 16 és 23 rand (375-535 Ft/kg között mozog).

Észak-Amerika: a magas költségek határozzák meg a piacot

A növekvő termelési költségek miatt kis mértékben minden termesztőkörzetben csökkent az uborka termőterülete, és Georgia mellett most fog igazán beindulni Dél- és Észak-Karolina, New Jersey, Ohio, New York, Michigan és Baja Mexico térsége. Az uborka átlagára magas, ami a kisebb termőterületet, a magasabb üzemanyag- és műtrágyaárakat, valamint az igen korlátozott mértékben rendelkezésre álló munkaerőt tekintetbe véve nem is csoda. Különösen az üzemanyagáraknak van jelentős hatása: mivel Amerikában a távolságok nagyok, gyorsan hiány keletkezhet, ha a helyi termelés visszaesik: ilyen üzemanyagárak mellett a nyugati partról nem éri meg uborkát szállítani a keleti országrészbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy megnőtt a helyben kötött felvásárlások jelentősége a kiskereskedelmi láncoknál. A kereslet erős, de a termesztőkörzetek beindulásával az árak várhatóan csökkenni fognak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó: a világ legnagyobb uborkaexportőre

Mexikó a világ ötödik legnagyobb uborkatermesztője, éves termelése 1,16 millió tonna körüli, de ebből 810 ezer tonnát exportál. Így aztán annak ellenére, hogy a 91,2 millió tonnás globális termelésnek alig 1%-át adja, mégis meghatározó szereplő az exportpiacokon. Idén sincs másképp: a termés legalább 70%-át külföldön értékesítették, és a külföld itt 99%-ban az Egyesült Államokat jelenti, a maradékot pedig leginkább Kanadába szállítják tovább. A mexikói uborkatermelés 2015 és 2020 között több mint 25%-kal bővült, ami legfőképpen a hajtatott, üvegházi és fóliás termesztés előretörését jelenti, mivel a szabadföldi terület 4%-kal csökkent. Míg a mexikói uborkaexport volumene 2015 és 2020 között 655-ről 810 ezer tonnára nőtt, az Egyesült Államok uborkaimportja 156%-kal bővült.

Kína: kismértékű áremelkedés

Kínában az uborkatermesztés elsősorban az ország északnyugati területein folyik, és főként szabadföldön. Az idei évben a zöldségárak igen volatilisek voltak, de az uborka, a cukkini és a tök ára is szerény emelkedést mutatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?