2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Növény

Ezért érdemes a gyümölcsfát okbóberben is gondozni!

Az utóbbi időben kevés csapadék esett, így tovább csökkent a talajok felső rétegében a nedvességtartalom. A szárazság kedvez az őszi betakarítási munkáknak, de megnehezíti a talajmunkákat és az őszi növények vetését. Növényvédelmi szempontból az időjárási körülmények miatt egyre kevesebb a tennivaló, de van feladat a jövő évi növényvédelem megalapozása érdekében, jelezte dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

Az elmúlt napokban tovább folytatódott az időjárási frontoktól mentes kora őszi időjárás. A nappali és éjszakai hőmérsékletek kissé magasabbak voltak az ilyenkor megszokottól. A gyümölcsfák és a szőlő lombozatán már észrevehető az őszi elszíneződés, ami annak a jele, hogy a növények már készülnek a téli nyugalmi időszakra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A lombozat elszíneződése során a zöld színanyagok (klorofil) átalakulnak más színanyaggá (xantofil), a levélben található tápanyagok a fás részekbe vándorolnak, feldúsul a sejtnedv, így a téli fagyokat könnyebben átvészelik a növények.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Hamarosan megkezdődik a lombhullás, ami ebben az időszakban már természetes folyamatnak tekinthető. Ha viszont már most is alig van a fákon levél, az elsősorban növényegészségügyi okokra vezethető vissza. Ez a rendellenes folyamat leggyakrabban a csonthéjas gyümölcsű növényeken észlelhető, ugyanis ezek a fák reagálnak leggyakrabban a lombozat idő előtti elvesztésével arra, ha kórokozók támadják meg a levelekeit.

Szüret után sok gazda elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást. Ilyen betegség a cseresznyén, meggyen, őszibarackon, kajszin, szilván a sztigminás levéllikasztó betegség, a cseresznyén, meggyen a blumeriellás levélfoltosság, szilván a levelek vörösfoltossága, kajszin a gnomóniás levélfoltosság vagy a körtefák rozsdabetegsége. Mind-mind az asszimilációs felület csökkenésével jár, a fák pedig védekezési mechanizmusuk működéseként megszabadulnak a beteg levelektől.

Szomorú, de a vadgesztenyék és a diófák is így reagálnak az idei károsítóhelyzetre. Az idei lomb lehullott, helyette pedig kényszerből friss leveleket hajtanak és a virágaik is kifakadnak. Mindez azonban a jövő évi fejlődés rovására történik, gyengíti a fák télállóságát, csökkenti a terméskilátásokat. Ezeknek a kóros jelenségeknek csak úgy lehet elejét venni, ha a fák egészségi állapota nemcsak a szüretig, hanem utána is folyamatosan figyelemmel van kísérve, és az első tünetek megjelenését azonnali cselekvés követi.

A lehullott beteg leveleket meg kell semmisíteni, valamint el kell végezni az őszi lemosó permetezést a fákon. Erre a célra elsősorban a réztartalmú készítmények a legalkalmasabbak, de lisztharmat-tünetek és a sztigminás betegség ellen a kénkészítmények is kiválóak. A rovarkártevők áttelelő tojásai, a pajzstetvek és vértetvek jelenléte esetén olajos lemosó anyagok is használhatóak, illetve gyári kombinációban mindhárom készítmény együttesen. Nincs értelme spórolni a permetlével, a bőséges használat a hatékony védekezés egyik záloga.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu