2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Növény

Hétvégén jön az eső - van ahol már ez sem segít

A hétvégén markáns hidegfront vet véget a már hetek óta kis megszakítással tartó hőhullámnak. A fronttal csapadék is érkezik, így országszerte számítani lehet záporokra, zivatarokra, majd nyugat felől egyre többfelé esőre is, ez azonban a növények fejlődését már nem fogja segíteni. A jövő hét elején azonban visszatér a nyári időjárás, és száraz, mérsékelten meleg időben lehet kezdeni az őszi mezőgazdasági munkákat. A szokatlanul hosszú ideig tartó hőség nemcsak az érési folyamatokat gyorsította fel, de számos növény szenvedett miatta napégést.
 
 

Az elmúlt egy hétben csak kevés helyen fordultak elő záporok, zivatarok, és ahol voltak, jellemzően ott sem sok csapadék hullott belőlük. Így a talajok vízellátottsága sokat romlott a száraz, ugyanakkor igen meleg időben, ezért az aszály jelei egyre többfelé mutatkoznak. Különösen száraz a talaj minden rétege az Alföld és a Kisalföld nagy részén, és csak foltokban az Alföld középső és déli tájain, valamint középhegységeink vidékén megfelelő a vízellátottság. A hőmérséklet jellemzően 31, 34 fokig melegedett a délutáni órákban, de helyenként a 35 fokot is meghaladta. Légköri aszály sokfelé alakult ki a száraz, meleg időben – írja a met.hu.

A tartósan meleg időjárásból adódóan a szokásosnál átlagosan két héttel előrébb járnak az érési folyamatok növényeinknél. Meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a kukorica és napraforgó állományokban a fajta és a nyári csapadékviszonyok szerint, de a legtöbb helyen már a teljes érés, illetve növényszáradás fenológiai fázisában járnak. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődhet a betakarításuk. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte, szilva és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvezett a gombabetegségek tekintetében, ugyanakkor számos növény szenvedett napégést.

A hét második felében változás várható Magyarország időjárásában. Csütörtökön és pénteken az erőteljes gomolyfelhő képződés mellett többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, majd szombaton egy frontrendszer éri el az országot. Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és vasárnap estig országszerte számítani lehet csapadékra, eleinte főként zápor, zivatar, később pedig eső formájában. A jelenlegi számítások szerint 5 és 20 milliméter közötti mennyiség valószínű, de helyenként ennél több is eshet. Ez a csapadék a növények fejlődését már nem segíti, de a repce vetése előtt nagy szüksége van rá a talajnak. A hőmérséklet pénteken még nem változik számottevően, majd szombaton a Dunántúlon már csak 22, 26 fokig, a Tiszántúlon azonban még 30 fok fölé melegszik a levegő. Még vasárnap is nagy lesz a különbség hőmérséklet tekintetében a nyugati és keleti tájak között, de ekkor a többnyire felhős, csapadékos időben a Tiszántúlon is csak 25, 26 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, míg a Dunántúlon mindössze 16, 18 fok valószínű. A jövő hét első felében ismét melegszik majd az idő, és a hét közepén már 25, 30 fokos maximumok várhatók számottevő csapadék nélkül.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu