2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Növény

Hideg és eső: érdekesen indul a csillagászati nyár

Ma reggelre markáns hidegfront vonult át a Kárpát-medence fölött, így a nap folyamán sokfelé várható számottevő mennyiségű csapadék, és a front mögött jelentősen lehűl a levegő is. A hétvégén hűvös, de jellemzően száraz időben lehet majd haladni a mezőgazdasági munkákkal, és a következő héten nem is tér vissza a kánikula.
 
 

Az elmúlt hétvégén illetve e hét első felében jelentősen csökkent a csapadékhajlam a megelőző időszakhoz képest. Az ország területének mintegy felén 1 milliméter sem hullott, és csak elszórtan, főként a déli országrészben illetve a Duna-Tisza közén esett 10 millimétert meghaladó összeg. Így sokfelé tudott száradni, szikkadni a korábban sáros talaj, bár délen helyenként még mindig előfordulnak belvízfoltok. Az ország nagy részén jó a talajok vízellátottsága, csak a Tiszántúl északi felén tapasztalható nagyobb területre kiterjedő szárazság, itt az alsóbb talajrétegek is kevés nedvességet tartalmaznak. Az előrejelzések szerint azonban a pénteken átvonuló hidegfront ezt a területet is megöntözi – írja a met.hu.


Az őszi árpát már aratják, a héten a repce betakarítása is többfelé elkezdődött, de az őszi búza aratása is hamarosan indul. A termésérésben lévő kultúrákat június első felének csapadékos időjárása már károsan érintette, az esős, viharos idő ugyanis károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okozott a repce, az őszi árpa és búza, valamint a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy esetén. Az esős, párás idő a gombás megbetegedéseket is segítette, ebből a szempontból pedig jelentős javulás várható a héten.

A következő héten meglehetősen változékony, az átlagosnál hűvösebb időre van kilátás. A pénteki nap lesz a legkevésbé alkalmas mezőgazdasági munkák végzésére, több helyen ugyanis jelentős menyiségű záporra és zivatarra lehet majd számítani. A mostani hétvégén és jövő hétfőn változóan felhős, többnyire napos és száraz idő várható csak elszórtan, főként északon előforduló záporokkal. A kora délutáni órákban is csak 18, 23 fok közé melegszik majd a levegő, hajnalban pedig sokfelé lesz 10 fok alatt a hőmérséklet. Keddtől több lesz a felhő, és többfelé lehetnek záporok, zivatarok is, de ezzel együtt kissé melegszik az idő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu